Boris Mesarić optužen da je Petrokemiju oštetio za oko 1,5 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 14:22
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora kutinske Petrokemije.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora kutinske Petrokemije Borisa Mesarića kojega terete da je zloporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju, Petrokemiju oštetio za oko 1,5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je o optužnici izvijestilo na svojoj internetskoj stranici ne navodeći identitet bivšeg direktora Petrokemije, koji u Hrvatskoj gospodarskoj komori sada radi kao predsjednik Županijske komore u Sisku.

Protiv Mesarića je Županijsko državno odvjetništvo još prošle godine pokrenulo istragu zbog sumnje da je Petrokemiji nanio štetu od oko 1,5 milijuna kuna. Stavlja mu se na teret da je u razdoblju od 24. listopada 2005. do 30. travnja 2010. bez ovlasti, sada pokojnom predsjedniku Nadzornog odbora tvrtke i saborskom zastupniku Željku Nenadiću dao na korištenje unajmljeni službeni automobil, uz podmirenje troškova fiksnog telefona čime mu je omogućio nepripadajuću materijalnu dobit u iznosu od gotovo pola milijuna kuna.

Također je utvrđeno kako je početkom lipnja 2009. suprotno odredbama zakona, donio odluku o povećanju koeficijenta za plaće sindikalnom povjereniku te dvojici članova radničkog vijeća. Na taj im je način omogućio da od srpnja 2009. do kraja veljače 2014. svaki primi po oko 300 tisuća kuna veću plaću, čime je Petrokemija oštećena za gotovo milijun kuna.

Mesarić, koji je bio direktor Petrokemije od 2001. do 2010. u Kutini je smatran stručnim i uspješnim gospodarstvenikom. Tome u prilog govori i činjenica da je 2007. i 2008. bilo najuspješnije razdoblje Petrokemije, koja je tada poslovala bez gubitaka.

U svibnju 2010. smijenio ga je Nadzorni odbor, jer je mimo preporuke tadašnje premijerke Jadranke Kosor, dionio odluku da se za 2300 zaposlenih, prema kolektivnom ugovoru, isplati regres u iznosu od 2500 kuna.

Boris Mesarić, koji je danas prije podne vodio sjednicu Gospodarskog vijeća Županijske komore, nije želio komentirati optužbe. Jedino je rekao kako vjeruje da će u postupku dokazati da navodi optužnice nisu vjerodostojni.

Komentirajte prvi

New Report

Close