Bolanča osnovao fond i odmah kupio rent-a-car

Autor: Marija Crnjak , 20. srpanj 2016. u 09:30
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Ideja novih igrača na tržištu je pokrenuti proces okrupnjavanja tvrtki koje pokrivaju uslužni sektor.

Bivši šef Plive Matko Bolanča udružio se s iskusnim konzultantima i odvjetnicima, s kojima kroz investicijski fond rizičnog kapitala Inspire Fusion planira ulagati u turizam, destinacijski menadžment, nove perspektivne tvrtke iz različitih sektora, nekretnine…

Kako doznaje Poslovni dnevnik, prva akvizicija fonda kupnja je FLEET rent-a-cara od TRCZ-a Ivana Pehara, što će biti polazište za razvoj destinacijskog menadžmenta u turizmu. Uz Bolanču, društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima Inspire Investments d.o.o. osnovali su analitičar Marko Varga, financijaš Krešimir Kukec, odvjetnik Tomislav Celiščak, sva trojica suvlasnici tvrtke Inspire Capital iz Koprivnice koja se također navodi kao osnivač fonda.

I Varga i Kukec dio karijere proveli su u Colliersu, a ovo je zapravo prvi značajan Bolančin istup u biznisu nakon napuštanja Plive 2012. godine. Ideja novih igrača na tržištu je pokrenuti proces okrupnjavanja poslovnih subjekata koji pokrivaju uslužni sektor, u najvećoj mjeri naslonjen na turizam. Kako pojašnjavaju osnivači, Društvo je specijalizirano za upravljanje alternativnim financijskim fondovima na području tržišta kapitala, private equity i venture capital djelatnosti te poslovanja s nekretninama. Matko Bolanča ističe kako je akvizicija Fleeta početak kreiranja poslovnog uspjeha Društva čiji je cilj stvaranje jakih i stabilnih kompanija.

"Višemjesečnim dubinskim snimanjem utvrdili smo sve neophodne činjenice koje su nam dale za pravo da krenemo u realizaciju i preuzimanje tvrtke koja će činiti osovinu našeg budućeg poslovanja, okrupnjenog u cjeloviti uslužno-turistički proizvod. Društvo će u narednom periodu nastaviti s aktivnostima, pa mogu najaviti da će uskoro doći do još nekih preuzimanja. Uz spomenutu turističku djelatnost, bazirat ćemo aktivnosti i na one subjekte koji će imati ili imaju potencijala postati uspješne", pojasnio je Matko Bolanča za Poslovni dnevnik.

Iz rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) vidljivo je da Bolančina ekipa puca na ozbiljne ulagače. Ulagatelji u Fond mogu biti osobe koje se u skladu sa zakonom koji uređuje tržište kapitala smatraju profesionalnim ulagateljima, ili se na vlastiti zahtjev mogu tretirati kao profesionalni ulagatelji, te kvalificirani ulagatelji. Također, najniži početni iznos ulaganja u Fond iznosi 400 tisuća kuna, dok vrijednost neto imovine ulagatelja mora biti minimalno tri milijuna kuna.  

Ulazak u FLEET u Inspire Investmentsu procijenili su kao najbolju osnovu za ulazak na turističko tržište i razvoj destinacijskog menadžmenta, a uskoro bi mogle slijediti akvizicije na tržištu agencijskog poslovanja, doznajemo. Prema podacima Poslovne Hrvatske, FLEET rent a car lani je ostvarila prihod u iznosu od 75 milijuna kuna (rast od 10 posto), uz dobit od 251 tisuću kuna.  Poslovanje tvrtke se u najvećoj mjeri bazira na iznajmljivanju vozila tvrtkama i pojedincima, a najveći promet u receptivnom poslovanju ostvaren je na tržištu Njemačke, Velike Britanije, Skandinavije, SAD-a, Kanade, Južne Koreje, Rusije.

Kako neslužbeno doznajemo, Ivan Pehar odlučio se na prodaju FLEET-a jer rent a car poslovanje ne spada u core biznis TRCZ Grupe, a to je prodaja rabljenih vozila, no i stoga što mu je taj dio poslovanja donosio malu dobit. Zadržao je međutim tvrtku Autoflota, za upravljanje voznim parkovima, koja je lani imala dobit od 1,2 milijuna kuna. Koliko je koštala kupnja FLEET-a, spada u poslovnu tajnu i kupci ne žele otkriti.

Novi vlasnik FLEET-a planira izmijeniti poslovni model, te povećati profitabilnost kroz primjenu inovativnih tehnologija. "Cilj nam je razvijati nove i jedinstvene proizvode i usluge koji nisu prisutni na tržištima na kojima FLEET posluje, uz adekvatnu podršku manadžerskih i stručnih kompetencija kako bi model poslovanja prilagodili izazovima promjene tehnologije, preferencija i navika potrošača," kažu u Inspire Investments.  Neslužbeno doznajemo da je u planu i otvaranje franšiznih poslovnica FLEET-a u Hrvatskoj i regiji. 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Koja ideja…kupiti mizerno profitabilni biz bez sanse da naraste i da postane profitabilniji. Mozda je zbog ovakvih stupidnih ideja Bolanca otpusten iz Plive…..

Kak je bez šanse, ako ti lijepo piše u podnaslovu da je smisao dodavanja vrijednosti okrupnjavanje istovrsnih biznisa iz segmenta usluznih djelatnosti?

Pretpostavlja se valjda da više takvih biznisa sa većim tržišnim udjelom pri eventualnoj prodaji postiže višu cijenu.

Koja ideja…kupiti mizerno profitabilni biz bez sanse da naraste i da postane profitabilniji. Mozda je zbog ovakvih stupidnih ideja Bolanca otpusten iz Plive…..

New Report

Close