Bliži se rok za novi predstečajni plan TLM-a, a novog investitora nema

Autor: Suzana Varošanec , 09. rujan 2015. u 22:01
TLM je danas u dugovima koji su se popeli na 80-ak milijuna eura/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Vlasnik Igor Šamis se ne predaje, dosjetio se novog plana i upravo čeka na kreditno pismo iz Švicarske.

Nagodbeno vijeće Financijske agencije pozvalo je šibenski TLM Aluminium da do 25. rujna dostavi izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja te nacrt predstečajne nagodbe.

Riječ je o ključnim papirima za sljedeći korak, a to je ročište na kojem se inače o planu izjašnjavaju vjerovnici. Oni bi navodno u ovom slučaju trebali glasovati 6. listopada, no nepoznanica je što čini taj novi plan, dok je 'dead line' za ovaj postupak blizu – 10. listopada. Tad će na stolu vjerovnicima biti ponuda slovenskog Impola. Podsjetimo, 'teška' je 70 milijuna eura, a tvrtka je zainteresirana za preuzimanje TLM u programiranom stečaju što slovi kao pravo rješenje. Predstečaj ove tvrtke prvi je od tri ista postupka za sljednice šibenskog aluminijaša koji će se rasplesti.

 

23milijuna

kuna novih obveza stvorio je TLM

Zasad nitko, pa ni bankari sa oko 300 milijuna kuna potraživanja, koja su osigurana razlučnim pravima,   nisu upoznati sa pojedinostima oko izmjena u planu. To je i logično jer novog investitora nema na vidiku, nakon što je slovački fond potvrdio svoje odustajanje prošlog tjedna o čemu je pismeno informirao i Jadransku banku. No, čini se da se novi vlasnik Igor Šamis ne predaje, dosjetio se novog plana i za tvrtku koju je praktički u bankrotu stekao za 1 kunu upravo čeka na kreditno pismo iz Švicarske.

Namjera je Šamisa, kaže zamjenik predsjednika Uprave Živko Lakoš, kako nam je to predstavio vlasnik, ponuditi 53 milijuna eura bankama. Isplatio bi ih odjednom, ali uz određeni diskont, što bi one prihvatile i oslobodile hipoteke. Ukratko, u kontekstu ove najave vlasnika struče službe tvrtke rade kalkulacije kako bi isplatili banke, te iznose otpisa, a o oni o tome nemaju pojma. "Novi je plan vlasnika riješiti se razlučnih vjerovnika isplatom odjednom, o tome nam on priča, kao i da je nekoliko puta zbog toga bio u Švicarskoj", kaže Lakoš.

U bankarskom svijetu stvari se ne odvijaju takvom brzinom, osim u slučaju prvoklasnog osiguranja, deviznog depozita ili zlata, kaže jedan izvor. S druge strane, tvrtka je danas u dugovima koji su se popeli na 80-ak milijuna eura, gubitak na mjesečnoj razini u predstčeaju iznosi desetak milijuna kuna, a stvoreno je 23 milijuna novih obveza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close