Bizovačke toplice odlaze u stečaj, radnici u štrajku

Autor: Agencija VLM , 16. srpanj 2013. u 12:10
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Budući stečajni upravitelj radnicima toplica je najavio otvaranje stečaja u četvrtak.

Bizovačke toplice, najveći lječilišni kompleks na istoku Hrvatske u većinskom državnom vlasništvu, od danas ne radi. Zaposlenici, njih 108, su u štrajku. Pacijentima i gostima koji su još u Hotelu Termia poslužili su doručak i to je posljednje, kako kažu, što su napravili.

– Tražimo da nam se isplate barem tri zaostale plaće što je ukupno oko 1,8 milijuna kuna. Posljednju smo primili za ožujak – kaže Dražen Vučički, sindikalni povjerenik HUS-a u Bizovačkim toplicama.

Već 22 godine u ovu termalnu rivijeru na posao dolazi Josip Tonković. Počeo je perući bazene, naplaćujući parking, a radio je i na masažama da bi završio kao voditelj čuvarske službe.

– Sve je bilo puno ljepše. Nekada se u redu za kuglanje čekalo po dva sata. A sada…. Na bazenima se drastično smanjio broj kupača. Posljednje dvije – tri godine situacija je katastrofalna. Na žalost, za sada ne vidimo nekoga rješenja – žali se Tonković, predstavnik radnika u Nadzornom odboru Bizovačkih toplica.

Budući stečajni upravitelj radnicima je najavio otvaranje stečaja u četvrtak.

– Uspijeli smo u našem naumu. Organizirali smo štrajk jer da to nismo napravili do kraja sezone bismo radili bez plaće. Ovo je valjda kraj agonije – pretpostavlja. Dugovi tvrtke premašili su vrijednost ukupne imovine i dosegnuli preko 130 milijuna kuna. Iako su tražili odgovore od Ministarstva turizma i Ministarstva gospodarstva, nitko im se do sada nije javio. – Ne znamo kojem ministarstvu pripadamo. Za svaku smo opciju da se nastavi ovdje raditi, a jedan kvalitetan vlasnik okončao bi ovu priču – smatraju radnici kojima posljednjih pet godina nije uplaćivano mirovinsko, a šest godina zdravstveno osiguranje.

Kao slamku spasa doživjeli su ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje od kojega su 2011. godine dobili status lječilišta. Osnovana je tada i tvrtka kćer Lječilište Bizovačke toplice koje ima stotinu kreveta i 40 zaposlenih. – Sada se radi pritisak na nas da se lječilištu daju tanjuri iz našeg restorana, plahte za postelje, kao da ispadne da smo uništili lječilište, a mi smo ga osnovali – poručuju radnici Bizovačkih toplica.

Komentirajte prvi

New Report

Close