Biljemerkant na rubu stečaja, nada se da će ga izvući Agrokor

Autor: Danijela Jozić / VLM , 25. veljača 2013. u 22:01
Jučer je Božo Omazić održao sastanak sa predstavnicima 70 dobavljača pred koje je izašao s planom restrukturiranja'/Tomislav Miletić/PIXSELL

“Partner smo Biljemerkantu i dat ćemo im podršku. No, nismo zainteresirani za preuzimanje”.

Osječki maloprodajni lanac Biljemerkant u vlasništvu obitelji poduzetnika Bože Omazića ovih se dana nalazi u pravoj drami.

Ta trgovačka tvrtka s godišnjim prihodom od prodaje oko pola milijarde kuna nije više u mogućnosti plaćati svoje obaveze a dug prema bankama i dobavljačima kreće se oko 400 milijuna kuna. U ponedjeljak je u zagrebačkom hotelu Antunović Božo Omazić održao veliki sastanak sa predstavnicima 70 dobavljača pred koje je izašao s planom restrukturiranja u nadi da će mu vjerovnici dati 'grace period' od barem godinu dana kako bi 'prodisao'. Prošli je vikend za vlasnika Biljemerkanta vjerojatno bio najteži u ovih 18 godina koliko lanac posluje. Naime, krajem prošlog tjedna kad se među dobavljačima proširila vijest da Biljemerkant nije u mogućnosti podmirivati obaveze, svi su redom aktivirali mjenice i zadužnice. Koncern Agrokor, čijim tvrtkama Biljemerkant prema neslužbenim procjenama duguje između 30 i 50 milijuna kuna, u priči se pojavio kao svojevrsni 'bijeli vitez' te inicirao skup koji se jučer održao s dobavljačima.

Doduše, dvije su verzije priče: jedna je da je Agrokor također aktivirao instrumente osiguranja da naplati dug, ali je taj potez isti dan povukao. Druga verzija je pak da je Todorićev koncern čim su se proširile loše vijesti pokrenuo akcijski plan za spas osječke tvrtke. To nam je potvrdio i Božo Omazić, s kojim smo kratko razgovarali po završetku sastanka s dobavljačima. "Predstavili smo model restrukturiranja dobavljačima koji će nam kroz par dana iznijeti svoje viđenje programa. Do kraja tjedna očekujem i mišljenje banaka koje su ključne", rekao nam je Omazić. Iako nije htio previše komentirati, naglasio je: "Napišite da smo dosad isplatili sve plaće. Isplaćena je uredno plaća za siječanj". Biljemerkant ima oko tisuću radnika a trgovački lanac obuhvaća tristotinjak trgovina na području Slavonije i još oko 60 u Srbiji. Od 400 milijunak kuna obaveza više od 220 milijuna kuna otpada na banke i druge financijske institucije. Dug prema dobavljačima je nešto veći od 99 milijuna kuna čemu treba pridodati još 80 milijuna kuna po izdanim mjenicama. Sudbina Biljemerkanta tako je u rukama banaka a pitanje je hoće li one, i na osnovu čega, prihvatiti plan za spas tvrtke. A on  podrazumijeva otpis ili pretvaranje obaveza u kapital (oko sto milijuna kuna ili 35 posto od njezinog ukupnog duga) i to uz poček od godine dana.

Omazić također predlaže prodaju dijela imovine (prodaja Biljemerkanta Bačka Palanka u Srbiji) , zatvaranje neprofitabilnih trgovina te smanjenje broja zaposlenih (oko 250). U ponedjeljak se u razgovoru s pojedinim dobavljačima moglo čuti da se Biljemerkant može spasiti jedino ako iza njega stane Agrokor. Počele su i spekulacije da bi to moglo značiti i preuzimanje osječkih trgovina no pitanje je može li za tako nešto koncern Ivice Todorića dobiti zeleno svjetlo Agencije za tržišno natjecanje. Neki su nam komentirali i da se Agrokoru ne isplati ulaziti u priču koja ima 400 milijuna kuna dubioza kako bi naplatio dug deset puta manji od tog iznosa. Evo što su nam jučer poručili iz tog koncerna: "Agrokor je partner s Biljemerkantom i dat ćemo im podršku u rješavanju problema. Nismo, međutim, zainteresirani za preuzimanje njihovog poslovanja".  Jedna od bitnih karika u priči je i Narodni trgovački lanac (NTL) čiji je Biljemerkant član. U NTL-u su još i Dinova-Diona, Studenac i još neki drugi manji lanci a jedan nam je sugovornik rekao da bi moguća propast Biljemrekanta mogla ozbiljno ugroziti snagu te grupacije."Biljemerkant uglavnom radi s domaćim dobavljačima upravo zato jer inozemni traže jača osiguranja. Ukoliko se dogodi najcrnji scenarij bit će to i dodatni udar na domaću proizvodnju. Zbog pada potrošnje, ključno je slijedeće pitanje: je li ovo nakon građevine početak ozbiljnih problema u kojem će se naći trgovački lanci, pogotovo oni srednje veliki?", zapitao se jedan dobavljač. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

možda da pitate političare koji sjede u Saboru zašto su dozvolili ulazak stranih lanaca u HR kako bi uništili domaću trgovinu? Naravno, to isto nisu znali primijeniti na novim tehnologijama i granama proizvodnje kojih kod nas nema…

Ovo je HR briga za genijalce:
http://www.rep.hr/vijesti/edukacija-i-dogadanja/uskratili-pobjedu-malom-informatickom-geniju-iz-popovace/5438/

@angern!!!
NE PAKIRAJ I PODMEĆI TODI !!!!! Zar nije dovoljno što su jadniku podmetnuli i spakirali 20-etak FIRMI za o kuna?????
Budi sretan što živiš u tako obečanoj zemlji – KAKO JE REKAO FRANCEK, prije neg je mrel.[emo_namigusa]

Kada je vitez iz Sasanide, blizu Kermanšaha( Iran) svoju sposobnost, kreativnost i inovativnost, ratništvo, umijeće,snalažljivost, svoje intelektualne i fizičke snage davao u službu Boga i vladara, nije ni slutio da će tri tisuće godina poslije biti obojan i indoktriniran.
Umjesto boga i vladara, tri tisuće godina poslije, stupio je dužnički novac, investicijski bankar i obojio viteze u crnu i bijelu boju.
Tako danas imamo:
• crni vitez (engl. black knight), poduzeće koje daje nepoželjnu, odnosno neprijateljsku ponudu za preuzimanje nekog drugog poduzeća.
• Bijeli vitez (engl. white knight) je taktika izbjegavanja neprijateljskog preuzimanja, tako da intervenira treće poduzeće, s kojim je “žrtva” preuzimanja u dobrim odnosima i koje ga onda preuzima ili se s njim integrira spašavajući ga tako od nepoželjnog preuzimača.
A mjesto Srebrene statue viteza( 1850g.), zauzeli su mjenice, zadužnice vjerovnika, pravosudni sustav koji Vitezima uglavnom omogućavaju oficijelni nastup kao bijeli vitezovi( WHITE KNIGHT), a oni su ustvari crni vitezovi( BLACK KNIGHT).
Nešto kao kad se ljevica oficijelno predstavlja kao ljevica i prijatelj poduzetnika, a ustvari je riječ o ortodoksnim neoliberalcima!

New Report

Close