Banke poduzetnicima u roku od 15 dana trebaju reći mogu li dobiti kredit ili ne

Autor: Suzana Varošanec , 15. svibanj 2013. u 11:44
Zdenka Lončar; Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Marasova pomoćnica predložila je da banke u roku od 15 dana od kada im poduzetnik zatraži kredit daju povratnu informaciju.

U okviru Fina foruma 2013. koji je zamišljen kao susret stručnjaka i gospodarstvenika (kako bi se poduzetnicima i građanima otvorile oči u 21. stoljeću u pogledu upotrebe poslovnih informacija), čuli su se vrlo zanimljivi prijedlozi za bankarsku industriju i javnu upravu.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar predložila je da banke u roku od 15 dana od kada im poduzetnik zatraži kredit daju povratnu informaciju, može li ga dobiti ili ne.

"Prema postojećoj praksi o kojoj intenzivno pričaju i obrtnici i poduzetnici, ta procedura je mnogo duža te ako oni tek za tri ili četiri mjeseca dobiju tu informaciju o kreditu, on im možda više neće biti ni potreban jer tvrtka možda više neće niti postojati!", rekla je Lončar.

S druge strane, glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić spomenuo je protuprijedlog prema državnim institucijama. O tom se prijedlogu prema njegovim riječima u posljednje vrijeme neslužbeno priča. Riječ je o tome da bi državne institucije koje traže od poduzetnika i građana neki dokument, a koji je izdalo drugo tijelo državne uprave, trebali sami razmjenjivati te dokumente.

 

Ivan Maglić

Za očekivati je da će se ubuduće mnogi subjekti, posebice banke, okretati prema društvenim mrežama te će tako primjerice za svojeg klijenta moći doznati kakav je njegov status na Facebooku i što je njegov sljedeći korak u životu.

Ivan Maglić, direktor ureda vodeće svjetske analitičke tvrtke Gartner za područje Adriatic regije, podsjetio je u svom uvodnom izlaganju da živimo u doba u kojem svakodnevno nastaje 2,5 egzabajta podataka, pa se postavlja pitanje-  što učiniti s tolikim brojem podataka te kako napraviti korisnu selekciju? Big Data, velika količina podataka, jedan je od top deset tehnoloških trendova koji će obilježiti naše poslovanje i naš život, a taj fenomen karakteriziraju, kaže Maglić, tri stvari: volumen podataka koji eksponencijalno raste, brzina nastanka i raznolikost podataka. Maglić dodaje da preko 50 posto anketiranih poduzetnika planira koristiti koncept Big Data u svom poslovanju, dok ga banke primarno koriste za procjenu rizika klijenata. Osiguravateljima on služi u svrhu poboljšanja iskustava koje klijenti imaju s osiguravateljima. 

 

50 posto

… anketiranih poduzetnika planira koristiti koncept Big Data u svom poslovanju. Banke ga pimarno koriste za procjenu rizika klijenata. Osiguravateljima on služi u svrhu poboljšanja iskustava koje klijenti imaju s osiguravateljima.

"Trenutačno se koriste razne standardne informacije poput bilance, no za očekivati je da će se ubuduće mnogi subjekti, posebice banke, okretati prema društvenim mrežama te će tako primjerice za svojeg klijenta moći doznati kakav je njegov status na Facebooku i što je njegov sljedeći korak u životu. Treba učiti iz iskustava drugih kompanija , tako npr. avionske kompanije KLM i Air Malesia pružaju svojim klijentima mogućnost izbora s kime žele sjediti tijekom dugačkog leta. Iako to ne utječe na izravno na prihod kompanije, doprinosi njenom imidžu i zadovoljstvu korisnika, pa je tu opet riječ o korisnoj upotrebi informacija. Kvalitetna informacija košta, a dolazi trend da se zna vrijednost informacije te da je treba platiti", zaključio je Maglić poentirajući da je potreban veliki rad i znanje o tome kako od podatka napraviti informaciju. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da li se povratne informacije u roku od 15 dana odnose i na HBOR?!
Da li je ta razvojna nacionalna banka, kao produžena ruka države, kao servis za javni dug, kao sudac na oligopolnom bankarskom tržištu, kao razvojna banka za malo i središnje poduzetništvo, kao dodatni konkurent bankarstva jer je država nezadovoljna alokacijama i cijenama bankarskih kredita, kao što????
Da li je itko ikada izračunao štetu koju HBOR sa svojim kreditnim programima radi ostalom sudionicima na financijskom tržištu? Ili je možda negdje i nekada izračunao prednosti koju donosi HBOR sa svojim kreditnim programima?
Da li se itko ikada pozabavio strategijom, strukturom i tehnologijom kreditnih plasmana HBOR-a?
Može li se živjeti i preživljavati na sporadičnim, selektivnim i prigodnim klijentelističkim kreditnim plasmanima ? Kako se može opstati na rukovodećem mjestu već 20 godina a da nisi imao potrebne kvalifikacije za to radno mjesto?
Ne oslikava li se naše društvo kroz Antu Kovačeva???? Neće li upravo Anto Kovačev biti budući premijer ako HDZ pobjedi?! Hoće li na tom mjestu poštedjeti sadašnjeg premjera i njegove ministre kao što su oni poštedjeli njega?

mogao bi i Maras u roku 15 dana reći koliko je zaposlio ljudi od onih obećanih 50000 komada

New Report

Close