Banke i HNB zasad bez reakcija na presudu

Autor: Ana Blašković , 20. prosinac 2016. u 22:00
Bojan Fras, viceguverner, zasad bez komentara/PIXSELL

Pravnici iščitavaju detalje presude Ustavnog suda u slučaju ‘švicarac’.

Presuda Ustavnog suda, koji je nakon godinu i pol odlučio o pravorijeku Vrhovnog suda o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli kod kredita u švicarskom franku, a koji su gotovo svi konvertirani u eure ili kune, izazvala je iznenađenje u bankama, no službenih reakcija nema dok pravnici ne iščitaju detalje.

Uoči objave presude direktor HUB-a Zdenko Adrović rekao je da je "valutna klauzula i sve što se događalo bilo je u skladu sa zakonom, Ustavni sud ne može presuditi drugačije". Viceguverner HNB-a Bojan Fras izjavio je da je nezahvalno komentirati prije nego u središnjoj banci pročitaju presudu.

"Pravna stajališta Ustavnog suda od najveće su važnosti za naš pravni sustav, zato još ne možemo davati stajališta dok ne proučimo presudu. Kad to učinimo, mi ćemo ju primijeniti u dijelu koja se odnosi na nadležnosti HNB-a, a vjerojatno ju nećemo niti tada komentirati", rekao je Fras. Goran Aleksić iz Udruge Franak rekao je da Vrhovni sud mora ispitivati poštenost valutne klauzule za švicarski franak te mora ponovno ispitati poštenost promjenjive kamatne stope za Sberbank. Smatra da Vrhovni sud može kao rezultat donijeti drugačije mišljenje nego što ga je imao kod prvog odlučivanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close