Azijski ulagači zainteresirani za koridor Ploče-Vukovar

Koridor bi spajao Ploče preko Sarajeva s Vukovarom/ Ivo Čagalj/PIXSELL Koridor bi spajao Ploče preko Sarajeva s Vukovarom/ Ivo Čagalj/PIXSELL

Spajanje dviju lučkih infrastruktura uz jačanje željeznice otvorilo bi koridor za robu iz Azije.

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti danas se održava međunarodni znanstveni skup o projektu Intermodalnog logističkog koridora Ploče-Mostar-Sarajevo-Vukovar.

Riječ je o jednom od četiriju segmenata projekta BEPO, koji je uz potporu HAZU-a pokrenuo Konzorcij Neretva, koji je okupio nekoliko poduzetnika i općina s područja Hrvatske i BiH. Jedan od poduzetnika u Konzorciju je Ante Zloić, koji najavljuje kako projekt već ima zainteresirane investitore  i općine, a iako je za njegovu realizaciju važna suradnja Hrvatske i BiH, okosnicu projekta BEPO po njemu čini veza znanosti i gospodarstva. Projekt je, naime, osmislio Brodarski institut Zagreb, na njegovu ekonomskom planu radi Ekonomski fakultet Zagreb.

U projektu sudjeluju i Akademija nauka i umjetnosti BiH, Željeznice Federacije BiH, sarajevski fakultet za promet i komunikacije, te Institut prometa i veza Zagreb i Udruga za razvoj prometnih znanosti, a potporu daju i lučke uprave Ploče i Vukovar. Zloić kaže kako projekt već kreće u poduzetničkim zonama u trima općinama pokraj Ploča, no upravo u spajanju dviju lučkih infrastruktura i prometnom pravcu on dobiva i globalni značaj. Interes, ističe, iskazuju azijski ulagači jer bi tim projektom bio osiguran najbrži za prihvat trgovinske razmjene.

"Hrvatska je jedina europska zemlja koja je i Mediteranska i Podunavska, a uz jačanje željezničkih veza kroz BiH otvorio bi se novi koridor za prihvat robe iz Azije", ističe Zloić, te navodi kako je jednevni promet samo iz Kine u Europu težak milijardu dolara. Investitora koji bi se uključili u ovaj projekt ima, od privatnih, državnih, do Svjetske i Europske banke za obnovu i razvoj, a i kohezijski fondovi EU upravo favoriziraju projekte u koje su uključene i zemlje nečlanice EU, poručuje Zloić, napominjući da je projekt važan i u kontekstu schengenskog režima jer bi se uspostavio jedinstven granični režim koji ubrzava promet roba.

Komentari (1)
  • bambam99
    bambam99 12:09 11.6.2014.

    Uh, ovo je vec veca bajka od one da su Azijski ulagači zainteresirani za Riječku luku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!