Aviokompanije prijete vladi tužbom od 500 milijuna dolara

Autor: Dario Kuntić , 18. kolovoz 2006. u 06:30

Avioprijevoznici, među kojima su i BA, Ryanair i EasyJet, pozivaju se na paragraf 93 Transport Acta 2000 u kojem se navodi kako vlada može biti obvezna platiti kompenzaciju za gubitke zbog sigurnosnih direktiva

Zrakoplovne kompanije iz Velike Britanije razmatraju podizanje tužbe protiv britanske vlade u iznosu od 500 milijuna dolara kako bi nadoknadile gubitke uzrokovane izvanrednim sigurnosnim mjerama koje su nakon prošlotjednog razotkrivanja planova za terorističke napade na zrakoplove žurno uvedene u zračnim lukama, objavio je jučer britanski list The Times. Najveći britanski sindikat T&G, koji predstavlja i sigurnosno osoblje u zračnim lukama, osudio je ovaj postupak koji će, po njihovim riječima, smanjiti sigurnost u zračnim lukama.

Kašnjenja na aerodromima
Zrakoplovne kompanije nadaju se kako će višemilijunska prijetnja prisiliti ministre na smanjenje ili ukidanje novouvedenih ograničenja vezanih uz ručnu prtljagu, koja su bila uzrok otkazivanja brojnih letova, njihovih kašnjenja i dugačkih redova zbog pregledavanja putnika. Britanski avioprijevoznici, među kojima su i British Airways, Ryanair i EasyJet, pozivaju se na paragraf 93 Transport Acta 2000 u kojem se navodi kako vlada može biti obvezna platiti kompenzaciju za gubitke koji su rezultat njezinih sigurnosnih direktiva. U svojim zahtjevima najodlučniji se pokazao Ryanair koji je britanskoj vladi uputio i najveće prijetnje, a British Airlines i EasyJet bili su nešto suzdržaniji te su izjavili da još razmišljaju o podizanju tužbe. Jim Callagan, Ryanairov čelnik za regulatorna pitanja, jučer je poslao grupni e-mail svim vodećim avioprijevoznicima u kojima je istaknuo pitanja kompenzacije te ih ohrabrio na odlučnu akciju. U e-mailu, do kojega se The Times uspio dokopati, Callagan se poziva na paragraf 93 te kaže kako “Ryanair namjerava upotrijebiti tu odredbu kako bi pritisnuo vladu na ukidanje nekih nelogičnih i neprimjenjivih ograničenja u zračnim lukama koja vode velikim poremećajima i otkazivanju letova”. Glasnogovornik British Airwaysa izjavio je kako njihovi pravnici razmatraju podizanje tužbe, dodavši kako je “tužba nešto o čemu zasigurno valja razmisliti”.

Tko je kriv?
Glasnogovornik EasyJeta koji je naveo kako će kompanija razmisliti je li BAA, najveći svjetski operater zračnih luka, ili vlada imaju kakav primjeren odgovor. “Bili smo prisiljeni otkazati 500 letova i smjestiti putnike u hotele. Zašto bismo morali platiti za to?”, dodao je. Oglasio se i glasnogovornik Virgin Atlantica, izjavivši kako će od vlade zahtijevati odštetu, ali da će radije ići na nagodbu. Prijetnje i zahtijevi britanskih aviprijevoznika naišli su na ljutu osudu T&G-a koji je rekao kako zračne kompanije svoje interese pretpostavljaju sigurnosti putnika. Brendan Gold, državni tajnik za avijaciju pri T&G-u, izjavio je kako je sindikat zabrinut činjenicom da avioprijevoznici zahtijevaju promjene koje će služiti njihovim interesima, a da pritom ne mare za vladine mjere kojima je cilj sigurnost putnika. Inače, u britanskim zračnim lukama i dalje su na snazi povećane sigurnosne mjere, ali su ipak smanjene s “kritične” razine na “ozbiljnu”.

Policija još nije optužila osumnjičene

Policija može bez podizanja optužnice nastaviti ispitivati 23 osobe osumnjičene za terorističko planiranje rušenja transatlantskih zrakoplova uhićene u Velikoj Britaniji prije tjedan dana, odredio je jučer londonski sud. Sud je odredio produljenje pritvora za još tjedan dana u 21 slučaju i za još pet dana u preostala dva slučaja nakon čega će ili trebati donijeti novu odluku ili će osumnjičeni biti pušteni na slobodu. Prema novom britanskom antiterorističkom zakonu, osumnjičeni mogu biti u pritvoru 28 dana bez optužbe.
(H)

Uhićen Britanac u Pakistanu

Britanac, kojeg je Pakistan identificirao kao glavnoga osumnjičenog u planu za rušenje zrakoplova rodbinski je povezan s militantnom skupinom Jaish-e-Mohammed, javili su pakistanski obavještajni izvori. Rashid Rauf uhićen je u Pakistanu, njegov šogor je izjavio da je uhićen dok je pokušao napustiti grad autobusom dan prije nego je u Velikoj Britaniji uhićeno 25 osoba.

Komentirajte prvi

New Report

Close