Avberšek: Bez izmjene KU-a 24-satna dežurstva protuzakonita

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2014. u 16:46
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Avberšek upozorava da se 24-satnim radom u kontinuitetu krši odredba KU da “radnik ne smije raditi dulje od 16 sati neprekidno, osim u slučaju više sile ili potrebe hitne intervencije”.

 Nećemo pristati na izmjenu Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva dok se ne izmijeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti, poručuje predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek uz upozorenje da je bez izmjene KU-a povratak bolnica na 24-satna dežurstva protuzakonit.

Iako su još prije tri tjedna pokrenuti kolektivni pregovori u Ministarstvu zdravlja o vraćanju 24-satnih dežurstava u bolnice i na odjele gdje je smjenski rad izazvao povećanje listi čekanja, pomaka i dalje nema, KU nije izmijenjen, no od 1. travnja 24-satna dežurstva ipak su vraćena u dio bolnica i odjela s manjkom osoblja.

Avberšek upozorava da se 24-satnim radom u kontinuitetu krši odredba KU da "radnik ne smije raditi dulje od 16 sati neprekidno, osim u slučaju više sile ili potrebe hitne intervencije".

Njezin sindikat, bez čijeg potpisa nije moguće mijenjati KU, neće pristati na 24-satna dežurstva dok se prethodno ne izmijeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti, odnosno dežurstva i rad po pozivu ne izdvoje iz redovnog radnog vremena, poručuje Avberšek.

S obzirom da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti radnik ne mora, bez pisanog pristanka, raditi duže od 48 sati tjedno, nije jasno jesu li od 1. travnja liječniku potrebna samo dva 24-satna dežurstva da ispuni tjedni fond sati i kako će to riješiti problem manjka osoblja na odjelima, pita Avberšek. Pritom ističe da se svaki prekovremeni rad, po sadašnjem KU, plaća 50 posto više a ne po paušalu, kako je to najavio ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Naime, uoči pokretanja kolektivnih pregovora prije tri tjedna Ministarstvo zdravlja predložilo je da se liječnicima ne ograničava tjedni fond sati, a naknade za dežurstva plaćaju u paušalu – 9 posto veće za dežurstva radnim danom, 13,5 posto vikendom i 18 posto blagdanom.

"Neću potpisati izmjenu KU-a ako se prethodno ne izmijeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti – ako idemo na paušal, onda nema više prekovremenih sati. Ne može u zakonu stajati da radnik odlučuje hoće ili neće pristati raditi duže od 48 sati jer ćemo tako imati još manje liječnika", upozorava Avberšek.

Također ističe da je trajan prekovremeni rad u zdravstvu suprotan Zakonu o radu (ZOR). Naime, po ZOR-u "ako prekovremeni rad traje duže od četiri tjedna neprekidno ili više od dvanaest tjedana tijekom kalendarske godine, o tome se mora obavijestiti inspektora rada, a poslodavac mora za takav rad pribaviti nalaz i mišljenje ovlaštenog liječnika koji je odgovoran u slučaju pogreške".

Avberšek napominje i da odluku o povratku na 24-satna dežurstva nisu mogli samostalno donositi ni ravnatelji niti sanacijska vijeća bolnica bez pismenog dopisa ministra Ostojića koji je, tvrdi ona, izostao.

I Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) nedavno je upozorila da su 24-satna dežurstva, koja su 1. travnja ponovno uvedena u dio bolnica i klinika zbog manjka osoblja, u suprotnosti sa ZOR-om i KU-om za djelatnost zdravstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close