Autobusni prijevoznici u Hrvatskoj više ne mogu uvoditi nove linije

Autor: Darko Bičak , 20. listopad 2017. u 08:00
Putnicima sužen izbor autobusnih mogućnosti za putovanje, Foto: Borna Filić / Pixsell

Čeka se novi zakon o prijevozu pa se odustalo od usklađivanja rasporeda.

Hrvatsko tržište autobusnog prometa je razvijeno, a dodatnu dinamiku mu je dao sustav FlixBus koji se u našoj zemlji pojavio prošle godine. No, razvoj tržišta nije pratila i regulativa koja je, kažu upućeni, stara barem nekoliko desetljeća te ne prati suvremene potrebe prijevoznika i putnika.

Najveći problem su vozni redovi koje odobrava Ministarstvo prometa, a koji ograničavaju konkurenciju te zatvaraju tržište. Naime, postojeća regulativa je restriktivna prema frekventnosti linija te u međugradskom prometu rijetko dopušta nove linije čiji polazak je kraći od dva sata razlike. To je pogodnost za postojeće operatera, bez obzira na njihovu kvalitetu, uvjete i potrebe putnika, no onemogućuje konkurenciju. Poneki prijevoznici pribjegavaju inovativnim rješenjima poput one da u nemogućnosti povezivanja Zagreba i Splita tvrtka pokrene nominalne linije npr. Zagreb-Ogulin, Ogulin-Split. Prema postojećoj regulativi jednom godišnje Hrvatska gospodarska komora (HGK), kao provedbeno tijelo, provodilo je postupak usklađivanja voznih redova u cestovnom prijevozu. No, ove godine se od njega odustalo. Službeno objašnjenje iz nadležnog ministarstva je da se čeka donošenje novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji je, kažu, u završnoj fazi, a njegov će sadržaj u cijelosti biti usklađen s EU prometnom regulativom.

 

200autobusnih

linija dodjeljivalo se godišnje domaćim tvrtkama iz sektora prijevoza

Iz HGK dodaju da je prijedlog i da odredbe vezane uz linijski prijevoz putnika idu u smjeru da se postupak usklađivanja voznih redova pojednostavni i unaprijedi na način digitalizacije putem računalne aplikacije, te da se to obavlja tijekom cijele godine sukladno potrebama prijevoznika i putnika za uvođenjem novih linije. No, do donošenja novog Zakona će se na ovaj način zacementirati tržište i nitko iz nikakvih razloga neće više moći pokrenuti novu liniju.

Doznajemo da se godišnje zahtijevalo 4000 novih linija, a odobravano ih je bilo do 200. S druge strane, ograničenja u međunarodnom prometu nema te svatko tko zadovoljava minimalne tehničke i financijske uvjete može pokrenuti liniju za koju smatra da mu se isplati. Hrvatski autobusni prijevoznici redom nisu bili voljni komentirati ovu situaciju, a dio njih je ostao iznenađen ukidanjem Usklađivanja.

Riječljivi su samo u FlixBusu u kojem smatraju da je ova odgoda napravljena zbog njih te da im se tako ograničava pristup tržištu. Dean Čebohin, regionalni direktor FlixBusa, ističe da je postojeći sustav ipak nudio određenu mogućnost tržišnog natjecanja i ulaska na domaće tržište. “Razumijemo da klasičan proces usklađivanja iziskuje veća sredstva, no uz odluku Ministarstva o odgodi usklađivanja ova će se mogućnost potpuno zaustaviti na nacionalnoj razini. To znači da će se u narednih godinu dana zaustaviti razvoj mreže autobusnih linija, nove investicije, rast i razvoj gospodarstva”, kaže Čebohin.     

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koja debilana da ministarstvo odobrava vozne redove

New Report

Close