Anđelka Buneta zatečena najavom smjene s čela Fine

Autor: Suzana Varošanec , 03. veljača 2014. u 22:00
Anđelka Buneta, predsjednica Uprave Fine/Anto Magzan/PIXSELL

Poruka Upravi Fine da će biti smijenjena nije napad na ministra Linića već opomena zbog kašnjenja s COP-om.

U vrhu Financijske agencije jučer su bili zatečeni neslužbenim informacijama da će po nalogu Vlade uskoro pasti cijela njezina Uprava.

To je prvi glas, kako tvrde naši sugovornici, i Anđelki Buneti, predsjednici Uprave Fine, kojoj prema medijskim napisima Vlada namjerava otkazati povjerenje. Kako se doznaje, razlog doista leži u sporom uvođenju sustava Centralnog obračuna plaća (COP). Fina je pod ingerencijom SDP-a, što toj i još nekim najavljenim rošadama koje se navodno pripremaju na odgovornim funkcijama u Ministarstvu financija daje poseban prizvuk. Iz izvora bliskog Vladi doznaje se da nije riječ o udaru na ministra financija Slavka Linića.

Štoviše, tvrde, COP je Vladinoj politici, kao i Ministarstvu financija ključan kao efikasno sredstvo kontrole isplate plaća i materijalnih dodataka za 260 tisuća radnika u državnim i javnim službama. Stoga ga i Linić žarko želi, no sustav ne može prema planiranom tempu profunkcionirati. Tako se kroz centralnu bazu i uvidom u podatke navodno još ne mogu kontrolirati brojne isplate. Pojedinačni podaci koji se slijevaju Fini s raznih adresa o svakom korisniku, od liječnika do učitelja i policajca, nisu u cjelosti informatički upareni. Pored toga, na papiru su (kolektivni ugovori) kresani razni dodaci pa ih novi sustav, tj. COP ne poznaje.

Uz Bunetu u Fininoj Upravi još su i Željko Pavić koji je došao iz Apisa, zatim Zlatko Mičetić koji je svojedobno radio u Zavodu za platni promet, prethodniku Fine, te Ivna Šegon, supruga dosadašnjeg Linićeva pomoćnika Branka Šegona. Za Šegona je premijer Milanović zahtjevao razrješenje nakon izostanka Šegonova očitovanja o uzimanju spornog HBOR-ovog kredita. No, iako Pavić i Mičetić nisu apostrofirani za smjenu, naši izvori navode da je na tapeti cijela uprava, no isto tako i da konačna odluka još nije donesena. Za COP su izravno zaduženi Buneta i Pavić koji je informatičke struke.

Sever uzvraća

Radnici ne bojkotiraju COP

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a i glavni sindikalac u Fini otklanja svaku sumnju da bi Finini radnici bojkotirali zaživljavanje COP-a. "Rade punom parom na uparivanju sustava i usklađivanju podataka da korisnici ne bi bili oštećeni. Pravo je pitanje do koje su mjere podaci pripremljeni, te kako su stizali materijali", kaže on. Upozorava i da se eventulana smjena Uprave ne smije iskoristiti kao udar na Finu. Taj rizik postoji u slučaju zaključka da FIna nije sposobna za taj posao, te bi se rješenje potražilo u privatnom sektoru. "Uprave su postavljane po političkom ključu, ali se nikad nisu koristile kao udar na Finu.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

nije to ništa novo, inspektori državnog inspektorata već tjednima lutaju i ne znaju; gdje rade, za koga rade, što rade, za koju plaću rade, ali imaju krasne putne troškove obzirom na raspored, za koje se zna tko će ih platiti, nesposobna Vlada iz proračuna

New Report

Close