Analitičari: Smjene u Vladi neće dovesti ni do kakvih promjena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2014. u 17:09
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Politički analitičari Žarko Puhovski i Anđelko Milardović suglasni su u stavu kako današnja rekonstrukcija Vlade neće dovesti ni do kakvih promjena u radu Vlade.

Politički analitičari Žarko Puhovski i Anđelko Milardović suglasni su u stavu kako današnja rekonstrukcija Vlade neće dovesti ni do kakvih promjena u radu Vlade.

"Tresla se brda, rodio se miš, to nije rekonstrukcija Vlade, ništa se nije dogodilo i nikakve promjene ne treba očekivati", prokomentirao je Puhovski za Hinu rekonstrukciju u Vladi.

Puhovski je rekao kako je maknut jedan ministar koji je loš – Jovanović, i jedan koji je pokušavao nešto učiniti – Ostojić, no da to ne ukazuje na promjenu smjera Vlade, već je premijeru bilo važno pokrenuti neku akciju prije no što ode na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil. Pritom se, dodaje, Milanović nije ni ispričao što je zbog toga pomaknuta sjednica Vlade.

Puhovski je kritičan i prema premijerovom kandidatu za novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedranu Mornaru. "Ne čini mi se obećavajućim što se za novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta imenuje čovjek izrazito tehnokratskog i antihumanističkog uvjerenja, dugodišnji favorit ministra Primorca, pa to pokazuje da ne treba očekivati promjene u tom resoru", ocijenio je.

Smatra grotesktnim što je Vlada danas usvojila Masterplan bolnica na istoj sjednici na kojoj je iz Vlade izbačen ministar koji je taj plan branio.

Analitičaru Anđelko Milardoviću s psihološkog stajališta je zanimljivo što je dosadašnji ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, kao netko tko je u posljednjima previranjima u SDP-u podupirao premijera Milanovića, prošao jednako loše kao i smijenjeni ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je Mlanovićev protivnik u stranci.

"Svjedočili smo tako smjeni dvojice ministara. Nakon vrlo uspješno obavljenog posla Milanović se pakira na nogometno prvenstvo pa ostali ministri mogu biti bezbrižni i ne moraju strepiti od smjene do Milanovićeva povratka. A možda ima nade da Milanović ostane u Brazilu gdje ga možemo 'outsourcati", ironičan je Milardović.

Drži kako dolazak novih ministara u Vladu neće dovesti do promjena na bolje, jer je premalo vremena do kraja mandata, a radi se o golemim sustavima koji proizvode troškove.

"Vlada koja bi bila orijentirana na izlasku iz krize i razvoju Ministarstvo znanosti ne bi tretirala kao rashod, već kao vrijednost, a do točke tog obrata nije došao ni Jovanović. Da je to prepoznato, Ministarstvo znanosti bilo, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, strateško ministarstvo s obzirom na 21. stoljeće koje je stoljeće znanja, informacija i tehnologije", zaključio je Milardović.

Komentirajte prvi

New Report

Close