Američke energetske kompanije pomoću RH žele zauzeti poziciju u Europi?

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2013. u 17:41
Ivan Vrdoljak i predstavnici Gazproma / Photo: Anto Magzan/PIXSELL

‘Moguć je interes američkih kompanija za zauzimanje pozicija u Europi.’

Srpski tjednik Novosti tvrdi kako je prošlotjedni dolazak vodećih ljudi ruske naftne kompanije Gazprom u Hrvatsku i potpisivanje ugovora o izgradnji opskrbnog odvojka Južnog toka za Hrvatsku pravi pokazatelj nervoze ruske politike u pogledu razvoja geopolitičkih i energetskih prilika u regiji. Tjednik piše kako je tom posjetu zapravo kumovao posjet američke državne tajnice Hillary Clinton potkraj prošle godine.

Naime, Hillary Clinton je u protokolarnom dijelu svojeg posjeta dala javnu podršku Hrvatskoj u pronalaženju načina da postane energetski neovisna, što bi joj trebalo donijeti prednost u odnosu na druge europske zemlje, pišu Novosti.

'Ono što je u toj priči važnije od samog protokolarnog dijela, potvrđuju nam oba izvora, moguć je interes američkih energetskih kompanija za zauzimanje pozicija na europskom tržištu, za što bi one mogle iskoristiti upravo Hrvatsku, odnosno još nepostojeći LNG terminal planiran na Krku. No još nije poznato koliko daleko su otišli inicijalni razgovori s američkim kompanijama i dužnosnicima u američkom energetskom sektoru', piše tjednik.

Novsoti  se pozivaju na izvor blizak Uredu predsjednika Republike Ive Josipovića,  i tvrde kako je upravo ostizanje neovisnosti i diverzifikacije u opskrbi i izvorima energije dugoročna strategija hrvatske energetske politike, te da se u jednoj mjeri time može protumačiti i zašto se tako dugo čekalo na donošenje odluke o tome odakle će se nabavljati plin i nafta. Istovremeno drugi to otezanje ipak tumače totalnom neorganiziranošću u energetskoj politici i sitnim partikularnim interesima, piše tjednik.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close