‘Agrokor i HEP jedini spremni na strateške izazove’

Autor: Darko Bičak , 10. veljača 2016. u 11:52
Sjedište Agrokora/Boris Ščitar/PIXSELL

U idućih pet godina propast će svaka treća tvrtka u svijetu, tvrde američki konzultanti.

Čak jedna od tri tvrtke koje danas posluju nestat će tijekom sljedećih pet godina, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje Boston Consulting Groupa (BCG). Poslovno okruženje, lokalno i globalno, danas je raznolikije, dinamičnije i nesigurnije nego ikada ranije i mnogim kompanijama predstavlja nesavladiv strateški izazov, posebno ako su im kratkoročni ciljevi poslovanja važniji od dugoročne stabilnosti.

Tako će se jedna od tri kompanije u sljedećih pet godina naći pred izborom bankrota, likvidacije, ili pristajanja na preuzimanje i spajanje, predviđaju autori istraživanja. Tomislav Čorak, principal BCG-a za Hrvatsku pojašnjava da se to jednako može preslikati i na Hrvatsku. "U principu ne postoje dodatni rizici u Hrvatskoj, čak možemo reći da su zbog veličine gospodarstva i manjeg stupnja razvijenosti naše tvrtke 'zaštićenij' nego američke. Razlog je što mala tržišta na koja je teško ući nisu interesantna velikima, ali to na dugi rok sigurno utječe na pad konkurentnosti", navodi Čorak.

Globalno, kad se usporede s poslovanjem u stabilnim uvjetima od prije 40 godina, tvrtke se danas gase čak šet puta brže, neovisno o svojoj veličini, starosti ili sektoru u kojem posluju, utvrdili su autori istraživanja. "Najmanje su tri od deset najvećih hrvatskih tvrtki tijekom prošlih 10 godina na strateške izazove odgovorile promjenom vlasničke strukture. Čini se kako su jedino Agrokor i HEP s popisa najvećih hrvatskih tvrtki po prihodu otporni na strateške izazove, ali svaki u svojoj, bitno drugačijoj tržišnoj utakmici", ocijenio je Čorak.

Komentirajte prvi

New Report

Close