Aerodrom na Braču zatvara se, kamo će sletjeti Nijemci?

Autor: Marija Crnjak , 11. ožujak 2013. u 16:08
Što će dalje biti s aerodromom još nije odlučeno (Photo: Ivana Ivanovic/PIXSEL)L

Andabak tvrdi da nijedan vjerovnik u budućem stečaju tvrtke neće ostati bez svojih potraživanja, uključujući i 18 radnika.

"Svaku državu Europe, zračnim putem, povezati s otokom Bračom", vizija je Aerodroma Brač navedena na web stranicama tvrtke koja se ipak neće ostvariti, jer će se Aerodrom prije ove turističke sezone zatvoriti, a tvrtka otići u stečaj. Tako su se dogovorili najveći pojedinačni vlasnici Aerodroma Brač, većinski vlasnik Jako Andabak i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uime države koja ima 36 posto udjela u tvrtki, kako bi zaustavili višegodišnje gomilanje gubitaka otočne zračne luke.

Odluka je međutim šokirala tvrtku Gruber Reisen, austrijskog turoperatora  koji je već prodao 3500 aranžmana koji uključuju slijetanje na brački aerodrom ovog ljeta. Franz Benze, prokurist Gruber Reisena stoga je na upravo završenom berlinskom sajmu ITB Berlin, ne baš uspješno, pokušavao doći do ministra turizma Veljka Ostojića kako bi eventualno nagovorio hrvatske vlasnike da ne zatvaraju Aerodrom Brač. Inače, tvrtka Gruber vlasnik je Hotela Bretanide na Bolu, i svoje grupe gostiju uglavnom je dovodila zračnim putem.

"Kako je Zračna luka Split prebukirana u sezoni, Brač je bio idealna kombinacija za naše čartere tijekom ljeta, gdje smo radili u prosjeku stotinjak letova godišnje, puneći i naš Hotel, ali i druge kapacitete uključujući i Bluesun hotele Jake Andabaka. Do sad smo za ovu sezonu prodali aranžmane za 3500 ljudi koji bi trebali sletjeti na Brač, i bojimo se što će biti ako se aerodrom zatvori", kazao je za Poslovni.hr Franz Benze.

Međutim, Gruber je jedini turoperator koji je svoje goste dovodio na Aerodrom Brač koji je s oko 35 tisuća putnika spao na jedva desetak tisuća godišnje.

"Zbog toga aerodrom godišnje ima gubitak od oko pola milijuna kuna, što više nema smisla. Nije mi jasno zašto Gruber prodao aranžmane s letom na Brač, ako su već prije godinu dana znali za naše planove sa zatvaranjem. Tad smo im ponudili da plaćaju veću naknadu za korištenje aerodroma kako bi subvencionirali pokriće gubitka, to nisu prihvatili i ovo je jedino moguće rješenje. Ako im je opstanak aerodroma bio tako važan, zašto nisu u njega uložili?, pita se Andabak čiji Bluesun Hoteli na Bolu ne ovise o zračnoj liniji, jer najveći dio gostiju dolazi iz destinacija koje povezuje autocesta. 

Andabak tvrdi da nijedan vjerovnik u budućem stečaju tvrtke neće ostati bez svojih potraživanja, uključujući i 18 radnika Aerodroma koji ne bi trebali ostati bez posla, iako će tvrtka Aerodrom Brač otići u stečaj.

"Manjem dijelu radnika posao će ponuditi Zračna luka Split, ostalima će se ponudisti posao u našim hotelima. Preuzet ćemo i dugovanja prema bankama, tako da neće ostati ni lipe dugovanja, te stoga ovo neće biti klasični stečaj", pojašnjava Andabak. 

Što će dalje biti s aerodromom još nije odlučeno, opcija je da se pretvori u sportski aerodrom, što znači da će imati znatno manje troškove, ali i to da više neće moći primati putničke avione ni čartere. 

Komentari (5)
Pogledajte sve


U Split?

nije split nego trogir ………. da mi je znati koji je pametnjaković predložija gradnju aerodroma na braču …. ……. jer gledaj….
ako sletiš u trogiru zaradit će prjevoznci i taksisti vožnjom do splita …. u splitu će zaraditi prodavači sladoleda,suvenira,lokalne samoposluge,kafići na rivi ,postoji mogućnost i za šibicare (ako ima naivni i pohlepni a ima ih sigurno) i.t.d …i na kraju će i jadrolinija profitirat …..to je posal a ne sletit na brač i odma u hotel leći ,odmarat i šparat…..
,,,,,,,ja sam za to da se aerodrom na braču pod hitno zatvori a vi……

Ne, nego cega se Hrvat uhvati, to propada. Jos prije par godina su htjeli otvarati aerodrome na Hvaru, Visu, Korculi…kao to je buducnost turizma a sad nisu u stanju odrzavati vec od drzave napravljeni aerodrom. Cijeli Brac je pun nesposobnjakovica, koji imaju samo jedan cilj: “gospeti, dva miseca minjat lancune i cilu godinu od toga zivit”!

koju milju južnije u Grčku

U Split?

New Report

Close