Adrisu zeleno svjetlo za CO, otpremnine po novome

Autor: Božica Babić , 12. veljača 2014. u 09:54
Otkazi za 700-1000 radnika/D. Urukalović/PD/PIXSELL

Po starom otpremnine radnicima nakon dvije godine, po novome nakon pet.

Adris može preuzeti Croatia osiguranje (CO), nije riječ o koncentraciji koja bi mogla imati značajan učinak na tržišno natjecanje, objavila je u utorak Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), ocijenivši da koncentraciju smatra dopuštenom na prvoj razini.

Odlukom AZTN-a maknuta je i posljednja formalna zapreka, pa Adris i ministar financija Slavko Linić mogu staviti potpis na kupoprodajni ugovor jer potkraj tjedna izlazi rok od 60 dana koji je Vlada dala za zaključenje te transakcije. U iščekivanju novoga vlasnika aktualni predsjednik Uprave CO Krešimir Starčević i predsjednik sindikata Miroslav Hrašćanec neočekivano su prije dva tjedna potpisali dodatak kolektivnom ugovoru koji zaposlenicima društva ipak jamči neke povoljnosti. Naime, iako kolektivni ugovor vrijedi do kraja siječnja 2017., Linić je u studenome 2013. djelatnicima CO pismom poručio da nema "socijalne klauzule" jer "nametanje obveze zadržavanja broja zaposlenika protivno je pravnoj stečevini EU i praksi Europske komisije, pa Vlada takvo što ne može tražiti od novog vlasnika.

"Potpisanim aneksom odobreno je povećanje plaća za pet posto od siječnja 2014. i utvrđena je nova visina otpremnine za otkaz ugovora o radu. Po bivšem rješenju pravo na otpremninu stjecalo se nakon dvije godine, i to 60 posto neto plaće za svaku punu godinu rada. Po novom dodatku pravo na otpremninu imat će zaposlenici tek s pet i više godina kontinuiranog rada u CO, i to u "visini prosječne plaće iz posljednjeg mjeseca prije otkaza, a obračunavat će se za sve godine zadnjeg neprekidnog rada u CO". Ukupna otpremina maksimalno može iznositi 20 prosječnih plaća, trenutačno prosječna plaća u CO iznosi oko 6700 kuna. Prema neslužbenoj procjeni, novi vlasnik bi mogao otkazati ugovore za 700-1000 radnika.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

I nitko ne vidi problem kako jedna industrija duhana, dokazanog uzročnika raka pluča i dišnih bolesti – će kupiti osiguranje, koje je prodavati “životno osiguranje”!? :/

New Report

Close