Adriadieselu se smiješe ruske nuklearke ili stečaj

Autor: Ana Blašković , 13. ožujak 2014. u 11:34
Ministar Vrdoljak i Danko Končar odredit će budućnost Adriadiesela

Ako država i Končar dio kontrole prepuste HS Produktu i uvjere ruskog naručitelja da stoje iza tvornice, Adriadiesel bi mogao biti spašen.

Sudbina karlovačkog Adriadiesela, jednoga od rijetkih domaćih proizvođača i izvoznika koji unatoč potencijalu godinama grca u dugovima, bit će poznata u iduća dva tjedna.

Bit će to ili stečaj ili 30 milijuna eura vrijedan ugovor za opskrbu ruskih nuklearnih postrojenja. Odluka ovisi o dogovoru većinskih vlasnika, države i Jadranskih ulaganja Danka Končara, hoće li prepustiti dio kontrole nad Adriadieselom.Kako doznaje Poslovni dnevnik, riječ je o ugovoru za remont ruskih nekleanih elektrana, konkretno agregregata za rashladna postrojenja. Uz činjenicu da je Adriadiesel nasljednik Jugoturbine, čiji su dijelovi inicijalno ugrađeni u elektrane prije nekoliko desetljeća, karlovački proizvod je provjeren i danas je za trećinu jeftiniji od konkurenata, pa zato i poželjniji za naručitelja. Ugovor bi osigurao opstanak proizvodnih linija u Karlovcu u iduće četiri godine, isplatu vjerovnika i posao za 200-tinjak radnika koji štrajkaju jer nisu dobili tri i pol plaće. Ruskog investitora, međutim, zabrinjava opstanak tvornice i želi jamstva vlasnika da će Adriadiesel biti u mogućnosti iznijeti ugovoreni posao.  

 

15dana

ostalo je za spas tvrtke, nakon toga moguć je stečaj

Budući da je kao jedan od većih vjerovnika kojem je u Adriadieselu neizvjesno nešto manje od 15 milijuna kuna u potraživanjima i garancijama, za njegovo preživljavanje zainteresirana je i Karlovačka banka. Premda se u medijima spominjao ulazak Kabe u vlasništvo kao spasonosno rješenje, to zasad nije opcija. "Karlovačka banka i njezini većinski dioničari Marko Vuković i Ivan Žabčić nemaju interesa ulaziti u vlasničku strukturu Adriadiesela, sva su aktualna nastojanja usmjerena na očuvanje poslovnih aktivnosti društva u cilju zaštite interesa banke kao vjerovnika", poručila je banka. Kaba je spremna kreditirati Adriadiesel sa sedam milijuna kuna za obrtna sredstva i isplatu zaostalih plaća, no uvjet za to je realizacija ugovora koji jamči nastavak proizvodnje i bankarska garancija naručitelja. S obzirom na činjenicu da je banka tek nedavno dobila nove vlasnike koji su je povukli s ruba i još ne posluje u punom obimu zbog regulatornih pravila, sedam milijuna kuna prevelik joj je zalogaj bez adekvatne bankarske garancije.

Iako su joj potraživanja osigurana nekretninama, primarni cilj je nastavak proizvodnje i uredno servisiranje obveza pa su se stoga predstavnici banke uključili u pregovore. Kako nam je potvrdio član Nadzornog odbora Adriadiesela Marko Bubaš, vlasnici banke spremni su pomoći, no zauzvrat traže upravljačka prava, no ne istodobni ulaz u vlasništvo. U zamjenu za neophodne milijune kuna Vuković i Žabčić žele dovesti svoje ljude od povjerenja koji će imati strožu kontrolu nad poslovanjem, posebno troškovima, u tvornici koju su država i privatni vlasnik doveli na rub bankrota. "Najkasnije u petak imat ćemo sjednicu nadzornog odbora, barem telefonsku, i dogovore li se vlasnici o prijenosu upravljačkih prava onda je to spas za Adriadiesel. U suprotnom, vjerujem da će netko u idućih 15 dana zatražiti pokretanje stečaja", rekao nam je Bubaš.

Prema njegovim riječima, vlasnici HS Produkta i u budućnosti bi mogli osigurati nove poslove karlovačkom proizvođaču dizelskih agregata za koje smatra da ima potencijala na iračkom tržištu, ali i domaćoj brodogradnji."Država je zainteresirana za očuvanje 200 radnih mjesta, posebno jer se radi o izvozno orijentiranoj proizvodnji. Više godina se pokušava naći rješenje, no dosad je to bilo bez uspjeha", dodaje Bubaš. Pristanu li država i Končar dio kontrola prepustiti vlasnicima HS Produkta i uvjeriti ruskog naručitelja da ozbiljno stoje iza tvornice, Adriadiesel bi mogao naći spas, jednako kao i Karlovačka banka. Tvrtka je 2012. godinu završila sa 5,2 milijuna kuna gubitka, a prije nekoliko mjeseci temeljni kapital je smanjen za 25 milijuna kuna za pokrivanje ranijih gubitaka. Prema Bubašu, uz prošlogodišnjih 4 milijuna kuna novog minusa i nove obveze, Adriadieselove dubioze trenutno iznose šest milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close