25 hrvatskih biznis kraljeva: Od kralja zlata do kralja vina

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2012. u 15:46
Mislav Bezmalinović, predsjednik uprave Sardina d.o.o. našao se na Večernjakovoj listi (PXL)

Od kralja kladionica do kralja željeza. Od kralja parketa do kralja sekundarnih sirovina. Od kralja šljunka do kralja kabela. Oni su poduzetnici koji proizvode stvarnost koju svakodnevno konzumiramo.

Od kralja kladionica do kralja željeza. Od kralja parketa do kralja sekundarnih sirovina. Od kralja šljunka do kralja kabela. Oni su poduzetnici koji proizvode stvarnost koju svakodnevno konzumiramo. No, u državi čija ekonomija u velikoj mjeri počiva na međudjelovanju nekolicine krupnih poslovnih konglomerata, ovi ljudi predstavljaju značajne iznimke koje potvrđuju ne baš lijepo pravilo, piše Večernji list koji je sastavio listu 25 hrvatskih kraljeva biznisa.

"Ta dominacija kumulativni je rezultat niza uvjeta i događaja. Pa tako ne postoji jedinstvena formula njihova uspjeha. Neki od njih, poput Međimurca Đure Horvata ili Vjekoslava Majetića iz Dok-Inga, vizionari su koji su ostvarili golem uspjeh istovremeno podižući na noge cijeli gospodarski sektor u kojem rade. Drugi, poput osječkog kralja željeza Željka Biloša ili Turopoljca Željka Žužića, ponajprije su vješti trgovci koji su znali u pravo vrijeme na pravom mjestu kupiti pravu stvar po pravoj cijeni, pa i kad je trebalo plivati u opasnim političkim vodama. Neki, poput četvorice prijatelja vlasnika lanca poznatih hrvatskih noćnih klubova, svoj su hobi pretvorili u biznis, a neki, kao vlasnik Eurocablea Ernest Tolj, novac zarađen u poslovnoj areni ulagali u hobi. Neki su sijevnuli brzo, neki su rasli sporo. Neki su monopolisti, drugi su poslovali na tržištu s jakom konkurencijom. Neki su samostvoreni, drugi su nasljednici", piše list.

Tko se sve našao na njihovoj listi kraljeva biznisa, saznajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close