200 otkaza radnicima zbog organizirane krađe na naplatnim kućicama

Autor: Poslovni.hr , 11. prosinac 2015. u 09:08
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Malverzacije su se u HAC ONC-u odvijale godinama, a djelatnici nisu ni pokušavali skrivati krađe jer su ih štitili voditelji smjene, a navodno i srednji menadžment.

HAC ONC završio je nedavno opširno izvješće u kojem se na temelju zapisa s videokamera postavljenih u nekim naplatnim kućicama vidi krađa novca nekih njihovih djelatnika. Riječ je o njih oko 200 koji su prošli razgovor pred disciplinskom komisijom i protiv kojih se moraju poduzeti neke mjere, a u većini slučajeva to bi trebao biti otkaz, objavio je Večernji list. Pretpostavlja se da će neke, primjerice one pred mirovinom, uspjeti zaštititi sindikat. Otkrivanje takvih radnji nije novost, spominjale su i u ranijim izvješćima interne kontrole, no uvijek se na tome stalo, odnosno gotovo nikada nisu poduzimane nikakve mjere protiv tih djelatnika. Štoviše, iz anonimnih pisama nekih djelatnika očito je da su oni prisiljeni sudjelovati u krađi, i to u zamjenu za sigurnost svog radnog mjesta, što potvrđuje da postoji cijeli lanac zaposlenika koji organizirano sudjeluje u krađi novca.

Ljetos je kontrola obavljena na naplatnim kućicama Sv. Helena, Bregana, Lipovac, Županja i Zagreb-istok, a počela je nakon što je direktor naplate cestarine uveo univerzalne šifre svim blagajnicima te nakon anonimnih prijava, ali i zbog spoznaja da je takvih prijevara bilo i prije. Ove je godine, naime, u HAC ONC-u imenovana nova uprava koja je, izgleda, odlučila stati na kraj dugogodišnjim malverzacijama. Videokamere su zabilježile, primjerice, djelatnike koji su zbog dugogodišnje zaštite imali hrabrosti mahati ukradenim novčanicama pred kamerom, stavljati novac u džep, kidati vreće u kojima je novac već bio pohranjen… Iz toga je jasno da blagajnici nisu samostalno djelovali, nego je sve napravljeno u suradnji s voditeljima smjene i ostalim nadležnim osobama, navodno sve do srednjeg menadžmenta tvrtke. 

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ovih 200 organizira pljačku naplate, a nesposobna Uprava to dozvoli.

Ako 200 zaposlenika mogu organizirati pljačku HAC-a, onda bi Vlada (malih zelenih) mogla napokon organizirati vinjete i zatvoriti uhljebistan.

Svima otkaz bez otpremnine.

Ako svakog sud može puštat iz zatvora (glavno da ima love), onda mogu donijeti i uredbu o otpuštanju bez otpremnina.

daj još 200mil.€ kredita, samo neka kradu, dok ima tko otplaćivati

Zar ne znate za zlatno pravilo? Ako kradeš bolje ti je da ukradeš na veliko, u magnitudi milijuna a ne ovako kokošarski.

Kada ukradeš milijune možeš si priuštiti najbolje odvjetnike i mediji te nazivaju ‘poduzetnikom’, u suprotnom si samo ‘krad***ac’ ili ‘lo**v’.
Sam taj naziv ti daje psihološku prednost pred sudstvom.

Pa iako te nekako uspiju osuditi ne mogu ti nikako dignuti ukraden novac, tako da se velika većina ‘poduzetnika’ odlučuje za minimalne kazne zatvora u zamjenu za milijune na računima.
Dobra je to trampa ili transakcija. Zato su ti ljudi poduzetnici u pravom smislu riječi.

Zanima me na koji to način Sindikat štiti lopove, još me zanima , međi tih 200tinjak ljudi, koliko ih svakodnevno koristi riječ “kradeze”??

New Report

Close