HT se ne miri s time da optiku grade Odašiljači i veze

Naslovnica Forum Komentari članaka HT se ne miri s time da optiku grade Odašiljači i veze

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Pa šta onda čekate gospodo iz HTa? Pa niti u gradovima nemate optiku u ponudi za sve, uglavnom samo u zgradama i u određenim djelovima gradova

Ma daj, ne da nema optike, u mnogim gradskim, prigraskim naseljima nema tehničke mogućnosti za Adsl. Di smo mi od optike. Glavno da oni vrte relčamu i upgrejdaju 4 G mrežu na 150mbit/s, koja ionako radi u cećim gradovim. I ako ćemo tako, šta će mi na mobu ili sticku 150mbit-a. Daj mi noramlan 20/5 ili 40/10 brzinu i svi sretni. Pa oni u centrale i postojeću inf. nisu uložili godinama, to jedvice ako se gradi koja poslovna zona, ali i to se čeka. Svakodnevno gledam njihove ormariće gdje vise sitne bakrene žičice, polupokidane, sramota. Koliko zaradjuju, i koliko nam sve naplaćuju, gdje je onda gospodo kvalitetna usluga. Da sam HAKOM, dobili bi oni meni puno zabrana. Bije bi optika bitna, da se s drugim tehničkim, povoljnijim rješenjima relizirati tehn. mog. Od ispravljača do Wadsl-a, koji kod HT.a radi samo 1km od centrale. Centrale su im koma. Jadni tehničari. Ovo je pranje novca, a kao milijardu i više kuna ulažu svake godine. Gdje, ja ne vidim. Mobilni signal im je sve lošiji, tu ih je Vip već prestigao po jačini signala i kvaliteti. Prebukirane su im bazne stanice. Kada je sezona na moru, hrpu toga sele na more, a korisnici u kontinentalnim diijelovima ostaju bez signala ili vrlo lošeg signala. HT se kvalitetom toliko pokvario, da ni sam ne vjerujem. Sta manje ulagati, da to ajmo reci, tako, tako radi i da se puni budžet. Ima li smila onda diskutirati o optici ili najbržoj 4 G mreži. U životu mi to ništa ne znači, a i mnogim drugim korisnicima. To je kao da imam auto od 600ks, a nemam ga gdje servisirati ili nemam para za benzu. HT i njegovo vodtvo, i od kada je došao Tomašković su koma. Nije se lik pokazao ni u Adris-u. Tko ga i je i zašto postavio za predsjednika, samo on zna. Ne žele vidjeti ili se prave da ne vide činjenično stanje svoje velebne inf. u Hrvatsakoj, koju smo mi izgradili, a država prodala za ništa. Kvalitetnije se radilo dok nije DT preuzeo PTT odnosno Cronet. Sada su nam kao donijeli pamet. A država tj. HAKOM, svašta (ne) dopušta. Agenicja isto koja nije racionalna i ne zna šta bi i kako bi. Sve u svemu, kako i svugdje u Lijepoj našoj tako i u HT-u. A on bi kao nacionalni operator trebao biti uzor.Politika i razno razni menageri, koji nisu sposobni i stručni obaljati svoju dužnost rade i dobivaju masne benificije, nagrade, bonuse, naravno uz visoka mjesečna primanja, jer narod za svaki tel. priključak zavo ili ne zvao plaća minimalno 60kn + PDV, da ne digne slušalicu. HEP je nasprem HT.a mila majka. Državna firma, ali i ulaže. Ma dosta mi je HT.a kao vodećeg, moš misliti operatora. Koma, sram me je.

And God says let there be light and be light, and it was good...

A zašto im sada smetaju OiV, jer svi imaju zakonom jednaka prava za koristiti Optiku. HT bi odradio Optiku, ne znam šta je čekao do sada, da oni gospodare i masne deru operatore, koji se žele služiti optikom HT-a. Žele guliti kožu, odnosno da je svakom operatoru neisplativo koristiti se zbog visokog najma Optiku. Naprije OiV. AKo tako brže dobijemo Optiku, neka država gradi, i svaki operator će imati ista prava, pa će svatko sam odlučiti kod kojeg operatora će biti. Ima država i svoju Optiku uz autoceste i pugu, koja nije 5% iskorištena. Već su rekli da će raspisati tender za najam, ali je sve stalo. Ako je liberalizacija tržišta, hajde da ju vidimo. Baš.

And God says let there be light and be light, and it was good...

Baš mi je “drago” da se ovdje jaljaju komentatori koji ne razumiju temu 🙁
OiV bi gradio mrežu IZMEĐU naselja. Uopće nemaju namjeru rješavati ono što je najpotrebnije, a to je “last-mile” – optika do korisnika.
Namjeravaju uludo nepotrebno ulupati 100 milijuna naših (od sredstava koje Hrvatska plaća u proračun EU) Eura. U potpunosti bi ih podržao kada bi radili optiku od čvorišta do korisnika; ali to je najskuplje i ima najsporiji povrat.
Hrvatska je premrežena optičkim kabelima među gradovima/naseljima. Optike najviše ima HT, pa onda HEP, Hrvatske Željeznice, Hrvatske Autoceste, Plinacro, Odašiljači i veze, Optima Telekom i Metronet. Optike ko u priči, ali prema korisnicima, pogotovo fizičkim osobama, se jako teško ide, a najteže u ruralnim područjima.
Potrebno je sve snage baciti na gore navedene projekte lokalne samouprave i izgraditi mrežu od lokalnih čvorišta do svih korisnika (FTTH – Fiber to the Home) za što se može dobiti do 100 % financiranja iz razvojnih fondova EU, a na takvim čvorištima jednake uvjete priključenja i korištenja imaju svi operateri pa bi tada korisnici bili zadovoljni; a i operateri jer ne moraju unaprijed ulupati silne stotine milijuna eura u infrastrukturu koji bi se vratili za 20+ godina…

U potpusnosti se slažem s tobom Dark. Nažalost je sve to velika jad i bijeda kod nas i inertnost. Bitno da se kuka i plače, a nitko ništa ne radi. Isti k…ko bivša Juga. Samo je onda narod, raja, živjela od kredita i imalo veliko tržište u bivšoj SSSR. Najbolje da se još nap..imo pa da nas jače guze jer za ništa nismo.

And God says let there be light and be light, and it was good...

New Report

Close