Uz ovakvu kulturu neplaćanja rizik stečaja kod nas je veći nego u susjeda

Naslovnica Forum Komentari članaka Uz ovakvu kulturu neplaćanja rizik stečaja kod nas je veći nego u susjeda

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Mićo, kultura ne plaćanja je čisti odraz (ne) kvalitete i (ne) rada pravosuđa!

Mnogi hrvatski ljevičari sve više podsjećaju na golubove. Ima ih puno, ne služe ničemu, a prije nego odu sve zaseru.

Da bi doslo do neplacana dva preduvjeta se moraju ispuniti:

1) Neodgovoran duznik
2) Kreditor sklon visokom riziku

Svi oni koji imaju problema sa neplacanjem imaju iz istog razloga: nemogu prodati robu i usluge kvalitetnom kupcu. Kada u nekoj zemlji postoji “kultura neplacanja” to znaci da ta zemlja ima vrlo nekonkurentnu ekonomiju koja nedostatak konkurentnosti mora nadoknaditi povecanjem rizika.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Sve, sve, sve – samo nikad ne ono pravo

Temeljna je greška rezoniranja u ovom kontekstu to da neplaćanje nije stvar nekulture nego nečeg drugog.

Pretpostavljam da uvaženi gospodin nikada nije čuo za credit score (nešto poput financijskog DNK za svaku osobu u SAD) a kamoli da razumije njegovu ulogu.

Drugo, vjerovnik je u Hrvatskoj uvijek u podređenom položaju u odnosu na dužnika. Koliko ste puta čuli “Za sada ti mogu platiti samo toliko jer meni drugi nisu platili a ostatak ćeš dobiti kada i ako dobiješ”. To je faktor nacionalne psihe (tipičan primjer su predstečajne nagodbe) koji se može kompenzirati samo jako tvrdim zakonom i njegovim dosljednim provođenjem. Složit ćete se da je u Hrvatskoj to iluzija. Zato će se stačajni zakoni i dalje mijenjati i niti jedan nikada neće bit dobar; tim više jer malo ljudi u Hrvatskoj razumije razliku izmeđ nelikvidnosti i insolventnosti.

Da ilustriram: Slavko Linić je svojevremeno često spominjao izraz “Tamo su ljudi!” kao razlog zašto Porezna uprava nije slala određene firme u blokadu. Kada bi plaće činovnika u Poreznoj upravi ovisile o naplatama jednako kao u relnom sektoru umjesto da ih dobivaju automatski, brzo bi ih prošla volja za glumatanjem solidarnosti! Ali je prilično nevjerojatno da se tako nešto desi, zar ne?

New Report

Close