Rekordan broj odlazaka predsjednika uprava

Autor: Poslovni.hr , 15. svibanj 2019. u 12:22
Foto: Getty Images

Nasljednicima dugogodišnjih predsjednika uprava nije lako, kaže globalno istraživanje PwC-ovog Strategy&.

Broj predsjednika uprava koji su otišli dostigao je rekord od 17 % u turbulentnoj 2018. godini, ali postoji grupa direktora koja se još drži, navodi istraživanje o nasljeđivanju predsjednika uprava 2018 CEO Success study koju je danas objavio Strategy&, PwC-ova tvrtka za strateško savjetovanje.

Istraživanje koje je analiziralo odlaske predsjednika uprava u 2.500 najvećih svjetskih dioničkih društava tijekom posljednjih 19 godina navodi da, iako je srednja vrijednost duljine obnašanja funkcije predsjednika uprave pet godina, tijekom analiziranog razdoblja 19 % svih predsjednika uprava ostaju na poziciji 10 ili više godina, bez prekida.

Unatoč poremećajima, intenzivnoj konkurenciji i revnim investitorima, srednja vrijednost duljine obnašanja funkcije u promatranoj skupini je 14 godina za dugogodišnje predsjednike uprava koji imaju i bolje rezultate, s manjom vjerojatnošću da će biti smijenjeni nego predsjednici uprava koji su kraće na funkciji. Gledano po regijama, sjevernoamerički predsjednici uprava drže značajnu marginu vjerojatnosti od 30 % da će postati dugogodišnji predsjednici uprava, a slijede ih zapadnoeuropski s 19 %, Japan i zemlje BRI-a (Brazil, Rusija i Indija) s 9 % te Kina sa 7 %.

U 2018. godini pokazao se i porast udjela predsjednika uprava koji su smijenjeni sa svojih pozicija zbog etičkih razloga. U stvari, više je predsjednika uprava (39 %) smijenjeno zbog etičkih propusta nego zbog financijskih rezultata ili bitki unutar uprava, što je prvi put u povijesti istraživanja. Ovaj broj narastao je za 50 % u usporedbi s 26 % 2017. godine.

Težak put naprijed

Manje je nasljednika dugogodišnjih predsjednika uprava koji ispunjavaju očekivanja, nego onih koji će se kraće zadržati na poziciji, imati lošije rezultate i češće biti smijenjeni od predsjednika uprava koje su zamijenili. Gotovo polovica novih predsjednika uprava pala je na ljestvici uspješnosti za kvartil ili više u usporedbi sa svojim prethodnicima. 69 % nasljednika dugogodišnjih predsjednika uprava koji su imali rezultate u gornjem kvartilu završilo je u posljednja dva kvartila na ljestvici uspješnosti.

„Nasljeđivanje dugogodišnjih predsjednika uprava očito je vrlo zahtjevno,“ rekao je Per-Ola Karlsson, partner i voditelj usluga savjetovanja organizacija, o promjenama i vodstva za Strategy& na Srednjem Istoku. „Njihovi nasljednici uz lošije povrate dioničarima donose i značajno veću vjerojatnost da će biti smijenjeni od legende koju su naslijedili, kao i njihovi kolege.“

Odlasci predsjednika uprava u 2018. godini

Odlasci predsjednika uprava u 2.500 najvećih svjetskih tvrtki skočile su na rekordno visokih 17,5 % 2018. godine, što je 3 postotna boda više od stope od 14,5 % iz 2017. godine, a iznad standarda tijekom posljednjeg desetljeća.

Broj odlazaka predsjednika uprava u 2018. godini osjetno se povećao u svim regijama osim u Kini, a uključuje i veliko povećanje u zapadnoj Europi. Najviše odlazaka od 21,9 % dogodilo se u „drugim zrelim“ gospodarstvima (kao što su Australija, Čile i Poljska), a gotovo jednako toliko je bilo u Brazilu, Rusiji i Indiji (21,6 %). Po broju odlazaka slijedi zapadna Europa (19,8 %), a najmanje ih je bilo u Sjevernoj Americi (14,7 %).

Gledano po industrijama, najviše odlazaka bilo je u tvrtkama za komunikacijske usluge (24,5 %), nakon čega slijedi industrija proizvodnje sirovina (22,3 %) i energetika (19,7 %). U 2018. godini, stopa odlazaka predsjednika uprava bila je najniža u sektoru zdravstvene skrbi s 11,6 %.

Žene na vrhu

Udio žena na funkciji novih predsjednika uprava bio je 4,9 %, nešto niži od rekordnih 6,0 % u 2017. godini. Međutim, od 2008. godine, koja je imala najnižu točku od 1,0 %, trend je uzlazan. Za razliku od 2017. godine kad je rekordno najviši porast bio pod utjecajem porasta stope novih predsjednika uprava od 9,3 % u SAD-u i Kanadi, najviši postotci u 2018. godini zabilježeni su u Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini te drugim rastućim zemljama. Sektor komunalnih usluga imao je najveći udio žena na položajima predsjednika uprava s 9,5 %, nakon čega slijede komunikacijske usluge sa 7,5 i financijske usluge sa 7,4 %.  

O Istraživanju nasljeđivanja predsjednika uprava u 2018. godini (CEO Success Study)

Tijekom posljednjih 19 godina, Strategy& neprekidno prati podatke o nasljednicima predsjednika uprava. Istraživanje za 2018. godinu analiziralo je nasljednike predsjednika uprava u 2.500 najvećih dioničkih društava u svijetu (po tržišnoj kapitalizaciji) tijekom posljednjih 10 godina. Smjenjivanje zbog etičkih propusta definiramo kao smjenu predsjednika uprave kao rezultat skandala ili nedoličnog ponašanja predsjednika uprave ili drugih zaposlenika, a primjeri uključuju prijevare, mito, zloupotrebu povlaštenih informacija, ekološke katastrofe, napuhane životopise i seksualne nesmotrenosti.

Za svrhe ove studije i za razlikovanje zrelih gospodarstava i onih u razvoju, Strategy& primijenio je poredak Razvojnog programa Ujedinjenih naroda za 2018. godinu. Ukupni podaci o povratu dioničarima tijekom obnašanja funkcije predsjednika uprave dobiveni su od Bloomberga i uključuju reinvestiranje dividendi (ako ih ima). Zatim su ukupni podaci o povratu dioničarima usklađeni prema tržištima u regijama (mjereni kao razlika između profitabilnosti društva i profitabilnosti glavnog regionalnog indeksa tijekom istog razdoblja) po godišnoj stopi.

O Strategy&

Strategy& je globalno društvo za strateško savjetovanje, jedinstveno pozicionirano kako bi Vam ponudio najbolju budućnost: onu koja se u potpunosti gradi na diferencijaciji i koja je u potpunosti prilagođena Vama.

Kao dio PwC-a, svaki dan izgrađujemo najnaprednije sustave koji su glavni pogon rasta. Spajamo našu utjecajnu dalekovidnost i onaj opipljivi „know-how“, tehnologiju, prilagođavajući ih kako bismo Vam od samog početka pomogli stvoriti bolju strategiju koja će unijeti veće promjene.

Kao jedina sveobuhvatna strateška tvrtka koja je dio globalne mreže za pružanje intelektualnih usluga, unosimo naše strateške sposobnosti u projektne timove u čitavom PwC-u kako bismo Vam pokazali smjer kojim trebate ići, odluke koje morate donijeti kako biste tamo stigli te kako da to ispravno učinite.

Rezultat je autentičan strateški proces, dovoljno moćan da obuhvati mogućnosti, a istovremeno dovoljno pragmatičan da osigura učinkovite rezultate. To je strategija koja vodi organizaciju kroz promjene današnjice i donosi rezultate koji redefiniraju sutrašnjicu. To je strategija koja viziju pretvara u stvarnost. To je strategija koja postaje stvarnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close