Imovina investicijskih fondova raste četvrti mjesec zaredom

Autor: Tomislav Pili , 23. studeni 2014. u 22:00
Fotolia

Najviše je skočila imovina obvezničkih fondova, i to za gotovo 18 posto.

Pozitivan ovogodišnji trend kada je u pitanju imovina investicijskih fondova nastavljen je i u listopadu. Prema podacima iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), neto imovina svih hrvatskih investicijskih fondova porasla je 0,6 posto na 13,65 milijardi kuna čime je pozitivni niz rasta imovine nastavljen već četvrti uzastopni mjesec.

Ipak, listopadska stopa rasta u tom četveromjesečnom pozitivnom nizu uvjerljivo je i najsporija jer se od srpnja do rujna kretala između 2,5 i tri posto. Analitičar portala Hrportfolio Iztok Likar malo usporeniji rast imovine pripisuje kratkotrajnoj korekciji na tržištima kapitala. “Dokazuje se pozitivan trend. U posljednjih osam mjeseci imovina je pala samo jednom, u lipnju, a tijekom cijele ove godine samo dva puta”, ističe Likar.

Dodaje da je u listopadu najviše porasla imovina u obvezničkim fondovima, i to za gotovo 18 posto, odnosno za 120 milijuna kuna. “S druge pak strane, imovina dioničkih fondova smanjena je za 1,45 posto, a mješovitih za 2,73 posto”, tvrdi Likar. Skok imovine u kategoriji obvezničkih fondova posebno je primjetan kod PBZ Bonda kojem se neto imovina uvećala za 52,3 posto na 173,3 milijuna kuna. Po rastu imovine slijedi ga novčani Auctor Cash kojem se imovina uvećala za gotovo 40 posto na 178,3 milijuna kuna. Od ostalih fondova sa značajnijim skokom imovine treba izdvojiti još jedan fond PBZ Investa, novčani PBZ Dollar koji je porastao za 29,5 posto na 37,7 milijuna kuna te NETA US Algorithm čija je imovina uvećana za 21,8 posto na 15,4 milijuna kuna. Taj je fond ujedno ostvario i najveći rast cijene udjela od 6,66 posto.

Ljestvicu gubitnika predvodi Hi-Cash, novčani fond Hypo-Alpe-Adria Investa kojem je imovina umanjena za preko petine na 196,2 milijuna kuna. Pad imovine za 13,3 posto na 14,7 milijuna kuna iskusio je i dionički FIMA Equity. Najveći pad cijene udjela od 4,3 posto zabilježio je OTP indeksni fond koji prati kretanje CROBEX-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close