Zbog kvalitete, edukacija korisnika fondova neophodna

Autor: Luka Vojvodić , 06. kolovoz 2014. u 17:21
Fotolia

Primarni cilj edukacije je pokazati gospodarstveniku realne mogućnosti i očekivanja.

Počinje nova runda u kojoj će Hrvatska krajem godine kroz razdoblje od  2014. do 2020. dobiti pristup novim programima EU fondova. Programi koji su se provodili do 2013. imaju još dvije godine do zaključivanja povlačenja sredstava te je stoga rano govoriti o rezultatima toga razdoblja, no možemo se osvrnuti na edukaciju korisnika fondova te vidjeti koliko su truda i sredstava uložile određene institucije za pripremu gospodarstvenike na zahtjevne procedure.

Organizacija predavanja

Nakon propisivanja Vladinih pravilnika, krajem godine uslijediti će prvi natječaji za nove programe. Prijašnjih godina sličnim natječajima su prethodile razne edukacije za obrtnike, poduzetnike i poljoprivrednike. Među organizacijama koje su sudjelovale u promotivnim aktivnostima i edukaciji nalazi se i HGK, najvećim dijelom kao organizator, suorganizator ili pitem predavanja koja su održavali njezini zaposlenici.

Komora je u godinu i pol  sudjelovala u organizaciji 125 događaja na kojima je prisustvovalo oko 6000 ljudi. Događaji su organizirani u obliku konferencija, radionica, prezentacija i stručnih skupova. Pomoćnik direktora Centra za EU pri HGK Saša Bukovac ističe kako je njihov cilj u nastavku godine aktivno raditi na promociji i edukaciji poduzetničkog sektora i uska suradnja s programskim i provedbenim tijelima.

Svoju ulogu u edukaciji poduzetnika pronašle su i  regionalne agencije za razvoj, koje nude smjernice u obliku materijala poput seminara, vodiča, programa potpore, pregleda aktualnih natječaja za poduzetnike te usluge izrade poslovnih planova i investicijskih elaborata koji olakšavaju dobijanje kredita potrebnih za ostvarenje projekata.

Iskustva iz prošlosti su pokazala kako je educiranje korisnika EU fondova neophodno, te da je to jedini način za pripremu kvalitetnih projekata. Primarni ciljevi edukacije su pokazati gospodarstveniku realne mogućnosti i očekivanja prije same pripreme projekte, potom na koji se način priprema potrebna dokumentacija i zatvara financijski plan, odnosno kako se dolazi do konzultanta koji je stručan za pripremu projektne dokumentacije.

Važnost edukacije prepoznala je i Hypo banka čija voditeljica EU deska Ivana Matković Mikulić tvrdi kako je  do sada postojala dobra suradnja u educiranji poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika, koja je kroz besplatne radionice i umreženost banaka, razvojnih agencija i  konzultanata olakšavala pripremu i zaključivanje projekata.

Tumačenje sustava

“Kvalitetni i dobro pripremljeni projekti preduvjet su za dobivanje bespovratnih sredstava, stoga je cilj Hypo EU Deska pravovremeno informirati potencijalne prijavitelje o metodologiji pripreme, provedbe i financiranja projekata iz te im omogućiti što bolju pripremu za nadolazeće natječaje”, rekla je Matković Mikulić.

Potrebu za educiranjem uvidio je i Poslovni dnevnik, koji je do sada organizirao besplatnu edukaciju za male i srednje poduzetnike i obrtnike u sklopu projekta Poslovni uzlet. Predavanje su vodile djelatnice Ministarstva poduzetništva i obta, Dijana Bezjak i Sanja Fišer.

Drugi seminar je edukacija informativnog tipa i namijenjena je svima koji si žele u jednom danu rastumačiti sustav EU financiranja, predavačica je bila Ivona Vargek iz tvrtke Projekt jednako razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close