Belom Manastiru, Benkovcu, Kninu, Petrinji, Vukovaru i općini Darda milijardu kuna

Autor: Marina Šunjerga/VL , 17. srpanj 2016. u 13:04
Foto: Thinkstock

Iz EU fondova pet manjih lokalnih sredina financirat će infrastrukturu i nova radna mjesta.

Pet manjih gradova i jedna općina čiji je razvoj rat zaustavio imat će na raspolaganju više od milijardu kuna iz europskih fondova za financiranje infrastrukture i stvaranja novih radnih mjesta.

"Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i općina Darda imaju priliku sudjelovati kao pilot područja u programu integrirane regeneracije. Sredstvima iz ovog projekta osigurat će se smanjenje socijalne nejednakosti, isključenosti i siromaštva, ali i poboljšanje infrastrukture, povećanje atraktivnosti za življenje i aktivno sudjelovanje stanovnika tih područja u gospodarskom životu", izjavio je ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić pri predstavljanju projekta u Kninu.

Ovi su gradovi i općina izabrani po kriteriju najnižeg indeksa razvijenosti u odnosu na prosjek Hrvatske, a kako 100 milijuna eura dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 20 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda onda će njime biti moguće poduprijeti gotovo sve projekte od razvoja vodovoda, cesta ili rasvjete do poticanja poduzetništva i nevladinih udruga, kulturne baštine i ekologije.

Preduvjet za korištenje sredstava je izrada analize područja kojim upravlja pojedina lokalna jedinica, a potom i intervencijski plan na temelju kojeg će se odabirati aktivnosti. Zasad tek grad Knin ima završenu analizu područja dok će za ostale jedinice taj dokument biti gotov do kraja srpnja. Knin je pri završetku intervencijskog plana pa se u resornom ministarstvu nadaju da će uskoro početi koristiti sredstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close