Porečki Adria Bonus stručnjak za ruralni razvoj

Autor: Darko Bičak , 07. prosinac 2016. u 08:04
Stevo Zufić, direktor operativnog poslovanja Adria Bonusa/Goran Kovačić/PIXELL

Tvrtka Adria Bonus krenula je s pretpristupnim programom IPARD, a nastavila sa strukturnim i kohezijskim fondovima.

Konzultantska tvrtka Adria Bonus iz Poreča izvukla je milijune eura iz Europskih fondova za svoje klijente u Istri, a specijalnost im je Program ruralnog razvoja.

Kako pojašnjava Stevo Zufić, direktor operativnog poslovanja Adria Bonusa, najviše su projekata imali u pretpristupnom IPARD programu do 2013., a nakon punopravnog članstva naše zemlje u EU napravili su više od 30 projekata. 

 

30 EU

projekata odrađeno je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Fokus na Istri
"Radimo i druge projekte kao primjerice nekoliko projekata u marikulturi ili tzv. Vinske omotnice. Sudjelujemo s projektima i u Operativnom programu konkurentnost i kohezija, a prijavili smo i 15-ak projekata E-impulsa. Prije toga bilo je dosta projekata Poduzetničkog impulsa, konkurentnost turizma i sl. Ipak, najviše smo orijentirani na program ruralnog razvoja i tu imamo najviše klijenata i najviše upita. Posebno područje na kojem radimo je i strateško planiranje, odnosno izrada Strategija razvoja za općine i gradove te sektorskih strategija razvoja. I tu smo napravili više od 20 projekata", ističe Zufić. Iako su najviše orijentirani na Istarsku i Primorsko-goransku županiju, rade i na području Zadra, Karlovca, Like i Zagreba.

"Fokusiramo se na bliže područje koje možemo obraditi uz manje troškove putovanja, po mogućnosti bez noćenja i bez prevelikog gubljenja vremena u prijevozu do destinacije projekta. S druge strane, bez neposrednog kontakta je nemoguće dobro pripremiti prijave na natječaje za bilo koji projekt", pojašnjava Zufić. Dodaje da je svaki projekt kojeg rade zahtjevan na svoj način. Kao primjer najzahtjevnijih ističe projekte kanalizacijskih sustava i nerazvrstanih cesta malih općina koje su radili u Programu IPARD za istarskih 15 jedinica lokalne samouprave. Adria Bonus nastao je 2009. kada je uvelike započelo korištenje novca iz pretpristupnih fondova EU, prije svega IPARD-a, a danas je u njihovom timu uz dvojicu partnera Zufića i Zdenka Tomičića i šest mladih suradnika. 

Timski rad
"Veći broj djelatnika je nužan jer se istovremeno radi na velikom broju projekata u njihovim raznim fazama. Osobno sumnjam da društva s jednim zaposlenim mogu sve to raditi na korektna način. Naš princip je da uzimamo mlade ljude s malo radnog iskustva i onda ih od početka učimo vještinama koje nam trebaju", pojašnjava Zufić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close