Milijun eura iz EU za Kanal svetog Ante u Šibeniku

Autor: Ksenija Kale , 08. listopad 2012. u 22:01
Projektom je predviđena i gradnja drvenog mosta duljine 150 metara

Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije povukle novac iz IPA.

Za projekt "Turistička valorizacija Kanala svetog Ante u Šibeniku" Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije (JUZPVŠKŽ) povukla je 999.999 eura iz pretpristupnog programa Europske unije IPA.

Zahvaljujući tome projektu, vrijednom 1,4 milijuna eura, iskoristit će se potencijal Kanala svetog Ante u Šibeniku kako bi se poboljšala turistička infrastruktura i sustav upravljanja radi promocije aktivnog i kulturnog turizma. Projekt je počeo u ožujku ove godine i traje 18 mjeseci, a dovršetak je predviđen do rujna 2013. godine. Partneri JUZPVŠKŽ-a na ovome projektu su Turistička zajednica grada Šibenika i Regionalna razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Voditeljica projekta Anita Babačić Ajduk ističe da je glavna ideja bila urediti i očuvati Kanal svetog Ante tako da se ne naruši njegova prirodna ljepota te da se prostor turistički valorizira. "U kanalu će biti izgrađena 4,5 kilometara duga šetnica od uvale Dumboka do tvrđave svetog Nikole.

Uz stazu će biti postavljene svjetlosne markacije i klupe. Na najatraktivnijim točkama bit će izgrađeni vidikovac i odmorište na kojima će biti postavljene informacijske table i teleskop za panoramsko razgledavanje", priča Babačić Ajduk. Pristanište ispod špilje svetog Ante u blizini morskog tunela uredit će se u suradnji s konzervatorima te će primati manje turističke i putničke brodove i jahte. Voditeljica projekta naglašava da je posebno atraktivan dio projekta izgradnja drvenog mosta duljine 150 metara do otočića na kojem je tvrđava svetog Nikole. Babačić Ajduk kaže da je iskustvo u pripremi i provedbi projekta bilo pozitivno. "Imamo iskustva u pripremi i provedbi projekata EU i znali smo što nas čeka. Kažu da je puno teže provesti projekt nego dobiti novac iz fondova EU i to je stvarno istina", zaključuje Babačić Ajduk.

Komentirajte prvi

New Report

Close