Iz Poljske u Split i Dalmaciju dolazi know-how za povlačenje sredstava iz EU fondova

Autor: Suzana Varošanec , 17. listopad 2014. u 13:46

Splitska tvrtka UHY Savjetovanje spojila se s poljskim neprofitnim subjektom Stowarzyszezenie B-4.

Vlasničko spajanje UHY Savjetovanja i poljskog Stowarzyszezenie B-4, čije je iskustvo veliko u EU projektima i klasterizaciji, uz čak 60 investicija u poslovne anđele, nova je prilika za veće korištenje europskog novca, uz smanjenje nezaposlenosti  

Iz Poljske u Split i Dalmaciju dolazi know-how za povlačenje sredstava iz EU fondova: naime, splitska tvrtka UHY Savjetovanje, koja se bavi organizacijom seminara te savjetovanjem u korištenju fondova i izradi projekata za EU fondove, upravo se vlasnički spojila s poljskim neprofitnim subjektom Stowarzyszezenie B-4. On je iz poljskog grada Rzeszow i regije gdje su poznati Bijeli Hrvati, a u Split dolazi sa svojim dragocjenim iskustvom u povlačenju novca iz EU fondova. Prema riječima Helene i Krešimira Budiše, suvlasnika koji po novome drže 50 posto udjela u splitskoj tvrtki (Poljaci drže 50 posto), ovo će spajanje donijeti i tvrtki UHY Savjetovanje i cijeloj Dalmaciji know-how u izradi projekata, korištenju EU fondova i posebice u provedbi tih projekata. 

Naime, ovim poslovnim povezivanjem stvorena je tvrtka koja bi, po svom potencijalu te iskustvu i učinkovitosti Stowarzyszezenie B-4 trebala pokrenuti niz projekata i u Dalmaciji značajno povećati iskoristivost fondova EU, pogotovo u razdoblju koje se odnosi na  strukturne i i kohezijske fondova. Kod tih fondova hrvatski konzultanti za razliku od poljskih nemaju iskustva, tvrde oni te otkrivaju da je do suradnje došlo nakon što je HGK ŽK Split vodila gospodarsko izaslanstvo, u kojem su  između ostalih  bili i Helena i Krešimir Budiša, u regiju Podkarpacie.
 
Poljski partner Stowarzysznie-B4 ima bogato iskustvo u povlačenju EU sredstva. Jedan dio tiče se samostalne provedbe 90 EU projekata koji su usmjereni na edukaciju poduzetnika i poboljšanje poduzetničke aktivnosti, ukupne vrijednosti 15 milijuna eura, dok drugi čini 200 projekata za vanjske korisnike ukupne vrijednosti 1,2 milijardi eura. Poljski B-4 zapošljava 60 stručnjaka, te ima suvlasništvo u nizu tvrtki za koje su radili projekte. Sjedište je u gradu Rzeszówu veličine Splita, a gdje je realizacijom svoje glavne strategije – promocije grada kao glavnog grada inovacijskih rješenja, stanovinicima donio niz benefita. Svi realizirani projekti u Poljskoj na kojima je B-4 radila koji su sufinancirani iz fondova EU bili su temeljeni na inovacijama. U sklopu ove strategije  u Rzeszowu se organiziraju i mnogi događaji posvećeni inovacijama, kao i već pet godina za redom Forum inovacija, najveći događaj tog tipa u Poljskoj, koji okuplja najvažnije poljske stručnjake. Upravo zahvaljujući tome ovaj poljski grad danas  ima samo 4 posto nezaposlenih te je kao grad stoga i poznat po kontinuiranom doseljavanju.

„Stručnjaci Stowarzysznie-B4 su pogotovo veliko iskustvo stekli u klasterizaciji, koristeći sve prednosti  povezivanja poduzetništva s obrazovnim sektorom i javnim institucijama. Čak 60 investicija imali su u poslovne anđele, odnosno početnike, a to nama u Hrvatskoj i Dalmaciji jako nedostaje, tako da je  našem zajedničkom planu razvoj jadranske mreže  poslovnih anđela.  Stowarzysznie-B4 ima veliko iskustvo u formiranju i osposobljavanju IT klastera i klastera obnovljivih izvora energije, u formiranju zrakoplovnog klastera te još nekoliko značajnih klastera. Njihovo iskustvo, znanje, model  po kojem su radili biti će jako primjenjivi koda nas.“, ističe Krešimir Budiša, direktor tvrtke UHY Savjetovanje dodajući da ona trenutno priprema projekte za Građevinski fakultet Split, Pomorski fakultet Split, te projekte koji uključuju i Grad Split i druge gradove, lokalne i županijske zajednice, poduzetnike,  a  ima i  pet  vlastitih razvojnih projekata. 

U ovoj godini imaju  izrađenu i pozitivno ocijenjenu projektnu dokumentaciju za EU projekte, odnosno nacionalne projekte ukupne vrijednosti 8.664.317 kuna.  

„Iznimno znanje o provedbi i problematici projekata stekli smo  upravo kroz reviziju EU projekata, te nadzor i savjetovanje u financijama projekta. Na osnovu takvog iskustva poznati su nam svi problemi nastali tijekom provedbe sa svim ugovornim tijelima. Trenutno na raspolaganju imamo šest djelatnika u Hrvatskoj, te tri u Poljskoj, koji zajednički  rade na prijavi projekata u Hrvatskoj. Ovisno o potrebama za   pripreme projektnih prijedloga, aktivirat ćemo i  veći broj djelatnika bilo u Poljskoj, bilo u Hrvatskoj“, kaže on.

 Kako ne bi ovisili o situaciji na tržištu,  Budiša otkriva da će zajednička tvrtka razvijati  i samostalne projekte , a upravo u  njihovoj  provedbi doći će do izražaja znanje i iskustva partnera iz Poljske. Naime, podrazumijeva se da će se raditi projekti i za druge, a tako  je radila i Stowarzysznie B-4.

 „Kod nas  bi ključnu ulogu trebalo odigrati sveučilište jer tamo radi niz stručnjaka koji su svjesni  situacije u okruženju i koji imaju projekte od kojih se može puno toga napraviti. Sveučilište treba biti nositelj razvoja regije,  a pogotovo Splita. Uostalom, na njemu rade ljudi koji imaju znanje i volju. Do sada je to znanje bilo uglavnom u upotrebi za potrebe sveučilišta, a sada bi to trebalo promijeniti, pogotovo jer stručnjaci sa sveučilišta već vide da je to ispravan smjer", kaže Krešimir Budiša. 

Što se tiče manjih gradova, on navodi da je situacija drugačija: naime, vlada nezainteresiranost, ali i izbjegavanje odgovornosti kod dijela čelnika. 

"Čak i birači ne kažnjavaju nezainteresiranost pojedinih čelnika za razvoj. Činjenica je da se u Hrvatskoj nismo  povezali, nema niti dovoljno umrežavanja te koliko vidimo, na žalost, nema niti baš pretjerane volje za povezivanjem“, kaže on. 

UHY Savjetovanje inače je i pred pokretanjem projekta Info dani u gradovima i općinama Dalmacije, a pozitivni odgovori došli su već iz Zadra, Dubrovnika, Šibenika te niza općina i gradova u Dalmaciji. Na tim info danima odnosno besplatnim  radionicama pokazat će neke projekte kao i niz primjera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close