Edukacije o EU fondovima slušalo je 5000 poduzetnika

Autor: Poslovni dnevnik , 17. veljača 2014. u 22:01
Vesna Trnokop-Tanta/R. Anić/PIXSELL

Potpredsjednica HGK govori o suradnji s ministarstvima, interesu poduzetnika te problematici EU fondova.

Hrvatska gospodarska komora već je odavno prepoznala značaj EU fondova za razvoj hrvatskog gospodarstva te uz niz aktivnosti koje provodi već cijelo desetljeće, prije dvije godine osnovali Centar za EU s ciljem približavanja EU fondova poslovnoj zajednici, obzirom da su u pretpristupnom razdoblju imali ograničen pristup sredstvima koja su tada stajala na raspolaganju.

O suradnji s ministarstvima, interesu poduzetnika te problematici EU fondova razgovarali smo s potpredsjednicom HGK, Vesnom Trnokop-Tanta.

Posljednjih tjedana bilježimo u regionalnim medijima i na stranicama HGK značajne aktivnosti HGK po pitanju implementacije EU fondova. 
O čemu je zapravo riječ?

Ministarstvo poduzetništva i obrta je potkraj 2013. godine otvorilo natječaj "Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća" iz Operativnog programa regionalna konkurentnost, koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). To je ujedno i prvi natječaj iz postpristupnih fondova namijenjen isključivo poduzetnicima. S obzirom na kratke rokove za kampanju, HGK je u dogovoru s Ministarstvom poduzetništva i obrta, koristeći mrežu svojih županijskih komora, preuzela na sebe značajan dio promotivnih aktivnosti, obzirom da su predstavnici Ministarstva pokrili četiri velika centra: Zagreb, Osijek, Split i Rijeku. Kroz tu promotivnu kampanju djelatnici Centra za EU pri HGK, obišli su u dva tjedna ostatak Hrvatske, prezentirajući kriterije natječaja te postupak evaluacije, s dodatnim naglaskom na postupke nabave te posebice na definiciju malih i srednjih poduzeća. Držimo da je to posebno važan element natječaja obzirom na to da se veličina poduzeća i njihova povezanost procjenjuje sukladno Preporukama EK ugrađenima u Opću uredbu o izuzeću temeljem koje se ovaj natječaj i provodi. Ta metodologija je dosad bila relativno nepoznata u RH i njenom se primjenom ponekad mijenja slika o veličini poduzeća. Na većini radionica, osim djelatnika Centra za EU Hrvatske gospodarske komore, sudjelovali su i predstavnici HBOR-a te poslovnih banaka predstavljajući mogućnosti financiranja kroz dostupne kreditne linije, obzirom na značaj financijske konstrukcije za uspješnu provedbu projekta.

Kakav je interes poslovne zajednice?

Svakako da interes poslovne zajednice nadilazi raspoloživa sredstva u iznosu od 33,7 milijuna eura. Na radionicama u organizaciji HGK sudjelovalo je oko 800 poduzetnika. Ilustracije radi, nakon što je Ministarstvo radi iznimnog interesa održalo čak dvije prezentacije u Zagrebu, na dvama događanjima održanima u Zagrebu u organizaciji HGK okupilo se dodatnih 150 sudionika. Jasno je da za sve zainteresirane neće biti dovoljno sredstava u ovom natječaju, ali držimo da je već sada vrijeme da se svi oni koji će imati projekte spremne za slične natječaje.

Provodi li HGK još kakve aktivnosti vezano za EU fondove?

Svakako, što se može dokazati kroz jasne brojke. Primjerice, u manje od dvije godine organizirali smo više desetaka edukativnih događanja vezanih uz EU fondove na kojima je sudjelovalo preko 5000 sudionika. Edukativna događanja bila su okrenuta primarno poslovnoj zajednici, ali smo u isto vrijeme nastojali educirati i vlastite djelatnike, kako bismo bili u mogućnosti pružiti potporu našem članstvu, ali i sudjelovati u pripremi i implementaciji projekata u kojima se HGK pojavljuje kao korisnik. U zadnje dvije godine priredili smo nekoliko publikacija, od kojih su neke doživjele i drugo izdanje zbog iznimnog interesa javnosti te se mogu pronaći kao relevantna literatura i na stranicama ministarstava nadležnih za programiranje i provedbu EU fondova.Unutar Centra za EU osnovali smo i Zajednicu poslovnih savjetnika koja okuplja preko 120 uspješnih konzultanata, od kojih se većina bavi EU fondovima. Prije par mjeseci objavljen je i Katalog poslovnih savjetnika u kojem zainteresirani mogu pronaći osnovne podatke o konzultantima i području njihovog djelovanja.Ono što bih posebno željela istaknuti jest naša baza projekata u kojoj se trenutno nalazi oko 250 projekata vrijednih više od milijardu eura. Cilj nam je kroz tu bazu identificirati potencijalne projekte i korisnike EU fondova te ih uputiti na odgovarajuće natječaje.

Koji nas još natječaji za dodjelu EU sredstava očekuju u ovoj godini i kakvu će ulogu imati HGK u njihovoj implementaciji?

Prvi kojeg možemo očekivati vrlo skoro jest natječaj za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u informacijske i komunikacijske tehnologije radi poboljšanja poslovnih procesa malih i srednjih poduzetnika. Natječaj će provoditi Ministarstvo poduzetništva i obrta, a ukupna vrijednost potpora bit će 25 milijuna kuna. Najmanji iznos potpore bit će 150 tisuća kuna, a najveći 750 tisuća kuna. Riječ je također o sredstvima iz ERDF-a, a prema najavama, uskoro se može očekivati i nekoliiko natječaja za dodjelu sredstava iz Europskog socijalnog fonda.Prema najavama iz nadležnih ministarstava, natječaji iz financijskog razdoblja 2014.-2020. mogu se očekivati potkraj godine i bit će znatno širi u obuhvatu projekata i korisnika te izdašniji po pitanju raspoloživih sredstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close