Zlatnom kunom nagrađene najuspješnije zagrebačke tvrtke

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2015. u 13:46
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tijekom prvih devet ovogodišnjih mjeseci u zagrebačkom gospodarstvu nakon šest kriznih godina napokon pozitivni trendovi.

 Mlinar, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Emerson, Kvasac, Šafram i Bijuk HPC dobitnici su priznanja Zlatna kuna za 2014. godinu koje je u utorak dodijelila Hrvatska gospodarska komora-Komora Zagreb.   

 Mlinar i Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) nagrađeni su u kategoriji velikih trgovačkih društava. 

Mlinar je pekarska tvrtka s tisuću zaposlenih, a lani je ostvario ukupan prihod od 381,2 milijuna kuna što je bilo 12,7 posto više nego godinu prije dok je dobit povećao dva i pol puta, na 45,2 milijuna kuna.  
 

HKZP lanjsku je poslovnu godinu završio s prihodom od 705 milijuna kuna pri čemu je 91 posto ili 642 milijuna kuna ostvareno u izvozu, uz dobit od 19,7 milijuna kuna.

 Emerson, tvrtka za dizajn i izgradnju energetske infrastrukture na području telekomunikacija, eksploatacije i transporta nafte i plina i u industrijskim postrojenjima, te Kvasac, poduzeće  za proizvodnju kvasca i pekarskih dodataka, nagrađeni su u kategoriji srednje velikih poduzeća.
 Emersonov lanjski prihod bio je 267,6 milijuna kuna, a dobit 4,6 milijuna kuna dok je lanjska dobit Kvasca iznosila 17,9 milijuna kuna, uz 190 milijuna kuna prihoda. 
 

U kategoriji malih trgovačkih društava Plaketu Zlatna kuna osvojio je Šafram, tvrtka koja se od 1991. godine bavi proizvodnjom začina i dodataka jelima te Bijuk HPC čija je osnovna djelatnost proizvodnja precizne armature i hidrauličnih komponenti. 

Šafram ima 48 zaposlenih, ukupan prošlogodišnji prihod od 43 milijuna kuna i dobit od 329 tisuća kuna, dok  je samoborski Bijuk 2014. završio s prihodom od 61,8 milijuna kuna što je jedan i pol puta više nego godinu prije. 
 

U povodu 120 obljetnice elektroprivrede u Hrvatskoj, HGK-Komora Zagreb posebnim je priznanjem nagradila Hrvatsku elektroprivredu.

Predsjednik HGK-Komore Zagreb Stjepan Fröhlich istaknuo je da su tijekom prvih devet ovogodišnjih mjeseci u zagrebačkom gospodarstvu nakon šest kriznih godina napokon osvanuli pozitivni trendovi.
 "Do kraja rujna 2015. ostvaren je rast realnog BDP-a za 1,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Od ukupnih investicija u dugotrajnu imovinu u Hrvatskoj, na područje djelovanja Komore Zagreb odnosi se 57,6 posto što pokazuje izuzetnu koncentraciju investicija na ovom gospodarski najrazvijenijem području" istaknuo je Fröhlich.

Komentirajte prvi

New Report

Close