‘Živce pomnožite s 1000, nabavite štampariju, pa možda uspijete’

Autor: Branimir Bradarić/VL , 01. travanj 2016. u 12:08
Tvornica za proizvodnju drvenih gajbica u Vukovaru zapošljavat će 21 osobu u jednoj smjeni

Investicija je teška 12,8 mil. kuna, od čega su 5,1 milijun vlastita sredstva. Ništa bez konzultanata, kaže vlasnik.

Nakon godina pripreme i natječaja, ovih je dana u Vukovaru s radom započela  tvornica za proizvodnju drvenih gajbica za pakiranje i transport voća i povrća tvrtke čiji je vlasnik vukovarski poduzetnik Mirko Smiljanić. Riječ je o projektu koji je realiziran iz Programa povećanja gospodarske aktivnosti i konkuretnosti malog i srednjeg poduzetništva.

Vrijednost ukupne investicije je 12,8 milijuna kuna, s tim da su 5,1 milijun kuna vlastita sredstva. "Na prednatječaj ovoga progama aplicirali smo u lipnju 2013. godine, a projekt je odobren u studenome 2015. godine", rekao je Smiljanić prisjećajući se realizacije. Istaknuo je kako je za realizaciju takvog projekta nužno imati pravu knjižnicu, ali i  "štampariju" za razne "papire". O zahtjevnosti projekta govori i to da je imao više od 700 stranica. Smiljanić je objasnio i kako, ponajprije, treba imati dobru ideju, a onda i tim konzultanata koji će tu ideju kanalizirati u "papire" koje prepoznaju fondovi Europske unije.

"Sve to što se radi, a mislim na vrijeme, novac i strpljene, treba pomnožiti s tri, a živce s tisuću. Usto, čovjek treba biti spreman staviti 'na rulet' oko 100.000 kuna, jer nikad ne možeš biti siguran da će projekt proći. To je put koji je posut, ne trnjem, nego razbijenim staklom", rekao je Smiljanić dodajući i da prikazani iznos investicije nije konačan jer je tu bilo i dosta drugih troškova koji su se pojavljivali u hodu, a nisu mogli biti prikazani.

Prema projektu, tvornica u Vukovaru zapošljavat će 21 osobu u jednoj smjeni. Ipak, ukupan broj zaposlenih ovisiti će o potražnji na tržištu jer se može  uvesti i druga smjena. Kapacitet tvornice je 2000 gajbi na sat, koje će se prodavati najvećim dijelom u Hrvatskoj, s tim da se računa i na tržište Mađarske. U planovima tvrtke je i dalje širenje proizvodnje te proizvodnja paleta. Tvornicu u Vukovaru u četvrtak je obišao i ministar obrta i poduzetništva Darko Horvat, koji je istaknuo kako je to poželjan model koji očito donosi rezultate. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prvo te izmrcvare sa papirima , pa onda moraš zadovoljit lokalnu vlast i onda naravno na kraju velevažni ministar na otvorenju . Samo je još nedostajalo prerezivanje vrpca i kulturno-umjetnički program u nošnjama 🙂

New Report

Close