Zbog ‘neočekivanih’ nalaza Zadar platio 1,3 milijuna kuna

Autor: Ivor Fuka,VLM , 22. svibanj 2011. u 22:00

‘Sumnjam da se radi o načelu pola pije, pola šarcu daje, jer se najpovoljnija ponuda pretvorila u najnepovoljniju’

Nakon što je Grad Zadar tvrtki Ploter isplatio 13,2 milijuna kuna za radove na Poljani Pape Ivana Pavla II. smještenoj tik uz najprepoznatljiviji simbol Zadra, crkvu Svetog Donata, ovih su dana gradske vlasti istoj tvrtki odlučile isplatiti još 1,34 milijuna kuna, na ime dodatnih radova.

Rimski spomenici
Na lokaciji su tijekom preuređenja nekadašnjeg Zelenog trga, odnosno Foruma, koji je uništen u savezničkom bombardiranju u Drugom svjetskom ratu te potom postao golemo parkiralište, otkriveni rimski spomenici, što je bio razlog da se prione na dodatne radove, organizira arheološko istraživanje i obave konzervatorski radovi. Prema računici Plotera, koji je najpovoljnijom ponudom pobijedio na natječaju za preuređenje na dodatne radove utrošeno je 1,34 milijuna kuna, bez PDV-a. Posebno ogorčena ovakvim razvojem situacije je saborska zastupnica i vijećnica zadarskog Gradskog vijeća iz SDP-a, Ingrid Antičević-Marinović.“Gledajte, radi se o Zadru, gradu koji je iznimno bogat arheološkim i kulturnim spomenicima. Dakle, kada se raspisuje natječaj za ovakve radove nije pitanje hoće li se nešto otkriti, nego što će se otkriti. Pa to su ipak radovi na Forumu i sasvim je predvidivo da će doći do otkrića, a potom i dodatnih radova. Još kada su se počeli dogovarati radovi, rekla sam da će se upravo ovo dogoditi”, objašnjava nam Antičević-Marinović.

Nije prvi put
Smatra da bi oni koji su sastavljali natječaj sami trebali odgovarati za štetu, pogotovo jer, kako kaže, ovo nije prvi put da se u natječaj unaprijed ne ukalkulira činjenica da će radovi u središtu grada iznjedriti neke “dodatne” radove. “Imam pravo sumnjati da se ovdje radi o načelu pola pije, pola šarcu daje, jer obavezno se najpovoljnija ponuda pretvori u najnepovoljniju”, ogorčena je Antičević Marinović.S druge strane iz Grada objašnjavaju da u cijeloj priči nema ništa sporno i da je natječaj proveden sasvim transparentno, te da iznos dodatnih radova nije prošao zakonski određenih 20 posto ukupne investicije.

Manjkavost

Kiša potopila palaču zbog slobodnih dana
Nekoliko mjeseci nakon otvorenja Poljana je pokazala prve manjkavosti jer se fontana koja povezuje gornji i donji platoa Poljane morala zatvoriti. Tvrtka Ploter, poduzetnika Slavka Šimovića i ranije je dobivala poslove od Grada, poput rekonstrukcije krovišta Providurove palače koja se jednim dijelom izjalovila. Dok je većina djelatnika bila na slobodnim danima, a palača bez krova, pala je kiša i kroz slabo zaštićen krov potopila zgradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close