Zašto je Varteksu otpisano 270 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2014. u 19:16
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Varaždinski HDZ podsjeća da je država otpisala oko 270 milijuna kuna na račun poreznih obveznika praktički prisilivši ostale vjerovnike na otpis dijela tražbina.

U vezi s predstečajnom nagodbom Varteksa, tvrtke koja je prošlu godinu zaključila s dobiti od 66 milijuna kuna, priopćenjem je danas reagirao varaždinski HDZ postavljajući pitanje kako je tvrtka koja je ostvarila takvu dobit kroz proces predstečajne nagodbe državu – porezne obveznike i ostale vjerovnike stavila pred gotov čin postigavši djelomičan otpis tražbina.

U priopćenju, koje je potpisao predsjednik varaždinskoga HDZ-a Marijan Kovačić, postavlja se pitanje kako je ta tvrtka s jedne strane mogla ostvariti dobit od 66 milijuna, a s druge strane, kroz proces predstečajne nagodbe, državu – porezne obveznike te ostale vjerovnike stavila je pred gotov čin postigavši djelomičan otpis tražbina.

Varaždinski HDZ podsjeća da je država otpisala oko 270 milijuna kuna na račun poreznih obveznika praktički prisilivši ostale vjerovnike na otpis dijela tražbina.

HDZ-ovci ujedno postavljaju pitanje nije li se taj novac, dobit od 66 milijuna, mogao dijelom iskoristiti da se namiri dio tražbina vjerovnika ili da se prije isplate zaostale plaće, koje su radnicima vraćene tek kad je realiziran kredit od Zagrebačke banke i HBOR-a, čime se krenulo u novi ciklus zaduživanja.

Mislimo da s pravom u HDZ-u postavljamo pitanje je li moralno, pa čak i u skladu sa zakonom, da se s jedne strane od države i poreznih obveznika, tj. vjerovnika traži oprost tražbina dok se s druge strane ostvaruje dobit – stoji u priopćenju.

HDZ ujedno najavljuje da će pozorno pratiti odluku Skupštine te tvrtke u vezi s dobiti. Iako su svjesni da ne mogu utjecati na odluku Uprave i Skupštine, HDZ poziva da se novac potroši u daljnju proizvodnju i očuvanje radnih mjesta.

"Naša je odgovornost da pratimo situaciju u ime svih zaposlenih Varteksa, poreznih obveznika – građana te vjerovnika koji su lošim predstečajnim zakonom dovedeni u situaciju da se moraju odreći dijela svojih potraživanja da bi spasili tvrtku te time ugrozili vlastitu poslovnu opstojnost. Snažno ćemo reagirati ako procijenimo da postoji i najmanja sumnja da se poslovanjem nakon predstečajne nagodbe stvaraju uvjeti za novi ciklus sljedeće predstečajne nagodbe i novi ciklus otpisa dugova, a sve u korist privatnog vlasnika – dioničara Varteksa", piše u priopćenju.

U HDZ-u na kraju zaključuju da su apsolutno za očuvanje zaposlenosti i da se mora učiniti sve da se ljudi održe na svojim radnim mjestima.

Tvrtka Varteks, na temelju predstečajne nagodbe i dogovora s vjerovnicima, u fazi je procesa restrukturiranja poslovanja. Vezano uz to, nedavno je dobila i dio kredita u ukupnom iznosu od 10 milijuna eura za isplatu zaostalih plaća te nastavak proizvodnje. Prije desetak dana na Zagrebačkoj burzi objavljen je podatak da je Varteks, po nerevidiranom izvješću za 2013. godinu, ostvario oko 66 milijuna kuna dobiti.

Komentari (11)
Pogledajte sve

miami

Ono na što loki07 ukazuje je situacija koja buni mnoge ne samo u Hrvatskoj. Naime, firma može ostvarivati dobit (stvarno imati niže troškove od iskazanih prihoda) ali ako mora plaćatoi dobavljače u kraćim rokovima nego što njoj kupci plaćaju ispostavljene računa završit će u stečaju. Zašto? Zato jer sve svoje račune ne plaća iskazamom dobiti (rekosmo da posluje pozitivno) nego sredstvima koja ima na računu.

Odavde važnost cash flow-a na Zapadu koju je jako teško objašavati u istočnoj Evropi koji je tu do danas ostao neshvaćen. Isto vrijedi i za stečaj – nije slučajno da se on na njemačkom zove Insolwenz.
Dakle takve firme same sebe dovode u insolventnost (nesposobnot plaćanja), ne nelikvidnost. No, to su u Hrvatskoj metafizičke kategorije i zato stečajevi nisu nikada funkcionirali niti mogli funkcionirati; tim više jer su kao stečajni razlozi navedeni insolventnost (koja je definirana na sociološki interesantan način) i prezaduženst (nešto prihvatljiviji način). U Hrvatskoj je glavni problem insolventnost, ne nelikvidnost.

Loki07… jesi ti u poduzetništvu…???? Ili si ..gdje? Pa, kak možeš reći
da je dobit ….samo tek..tek toliko – na papiru…čovječe!!!!

gggvarteks je rupa bez dna i davno ju je trebalo zatvoriti,mogli su ljudima samo isplaćivati pune plaće godinama bio bi manji gubitak.troškovi osoblja su im 90 milijuna kuna.a do sad su generirali preko 500 milijuna kuna.

nije hdz kriv jer zagorci koji biraju čačića već 20 godina.


I onda se pitamo zašto HDZ u Varaždinu nema podrške. [emo_smijeh]

Opet nesposobnjakovići miješaju pojam dobiti i tijeka novca.

E pa jednom za svagda: DOBIT poduzeća ne znaći da dotićna firma te novce i ima na računu ! Tijek novca označava koliko je stanje na računu tj.. koliko je u godini stvarno novca ušlo i izašlo iz firme te da li je tijek novca pozitivan.

Dobit je samo knjigovodstvena kategorija koja se po potrebi često može namjestiti jednokratnim stavkama. Kako je to MOL lijepo pokazao kod INA-e

New Report

Close