Vipnet u novi tehnološko-poslovni objekt uložio 50 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2012. u 15:22
Nova zgrada

Gradnja novog Vipnetova tehnološko-poslovnog objekta na Žitnjaku započela je u studenom 2010. te je dovršena u dvije godine.

Novoizgrađeni Vipnetov tehnološko-poslovni objekt ima četiri etaže, bruto korisnu površinu koja iznosi 5.421 metara četvornih, priopćeno je iz kompanije. Gradnja novog Vipnetova tehnološko-poslovnog objekta na Žitnjaku započela je u studenom 2010. te je dovršena u dvije godine. Objekt je prošao energetsku certifikaciju i dobio oznaku „B“ koja se dodjeljuje energetski visoko učinkovitim objektima. Ugrađene su i najmodernije transformatorske stanice ukupnog kapaciteta 6MVA te novi glavni elektroenergetski razvod, također ukupnog kapaciteta 6MVA što osigurava visoki kapacitet za godine daljnjeg razvoja ovog, za našu zemlju strateški bitnog telekomunikacijskog centra, priopćeno je iz Vipneta. Investicija Vipneta vrijedna je 50 milijuna kuna.

Novi objekt sadrži i jedan od najvećih podatkovnih centara u regiji s tri nezavisne sistemske sobe projektirane i izvedene u skladu s najvišim svjetskim standardima koje zadovoljavaju Tier 3 kategoriju. U sistemskim sobama implementirane su hladne zone koje hladan zrak koji se upuhuje iz poda usmjeravaju u servere i sprječavaju njegov gubitak u prostoru. Dodatne uštede energije postižu se uz korištenje Freecooling sustava koji omogućuje da se za hlađenje tehničkih prostora tijekom zimskih mjeseci koristi vanjski hladan zrak.

U novosagrađenom objektu nalazi se i najmoderniji centar za nadzor mreže (Network and Services Operations Center – NSOC) koji od 0 do 24 nadgleda više od 150 usluga Vipneta i B.neta te više od 120 usluga tvrtki unutar Telekom Austria Grupe. Osim nadzora vlastite mreže i usluga, Vipnet je od sada u mogućnosti pružiti uslugu nadzora mreže ili pojedinih usluga tvrtkama u Hrvatskoj koje posjeduju ICT infrastrukturu.

“Puštanje u rad novog tehnološko-poslovnog objekta ujedno je i simbolični završetak poslovne transformacije kompanije koja se za vrijeme krize akvizicijom i otvaranjem novih tržišta razvila iz mobilnog operatora u pružatelja kompletnih telekomunikacijskih i televizijskih usluga. Upravo ovom investicijom osigurali smo dugoročni tehnološki razvoj jer su unutar objekta instalirani veliki energetski kapaciteti uz najmodernije sustave za nadzor usluga i podatkovni centar Tier3 kategorije. Posebno sam zadovoljan modernim uredskim prostorima koji potiču kreativnost i pružaju ugodnu okolinu za rad”, istaknuo je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Komentirajte prvi

New Report

Close