Upitna sudbina BE-TO kraj Velike Gorice

Autor: Biserka Ranogajec , 20. ožujak 2012. u 22:00

Velikogoričani danas u gradskom vijeću ponovno važu argumente svih zainteresiranih strana u vezi s gradnjom bioelektrane

Gradsko vijeće Velike Gorice još jednom će 21. ožujka raspravljati o opravdanosti gradnje najveće kogeneracijske elektrane u Hrvatskoj koju HEP-OIE namjerava graditi kraj jezera Staro Čiče. Nitko se ne usuđuje prognozirati ishod rasprave jer su obje strane, HEP-ova tvrtka kćer Obnovljivi izvori energije i protivnici izgradnje okupljeni u Akciji za Turopolje, spremne svoje stavove braniti svim argumentima.

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić rekao je predsjednicima mjesnih odbora Staro i Novo Čiče te Vukovina kako grad smatra da je bioelektrana rješenje koje smanjuje troškove električne i toplinske energije, ali želi ponovno saslušati sve argumente kako bi se zajednički donijela odluka. Ukratko, dio građana smatra da će BE-TO, vrijedna 85 milijuna eura, biti promašena investicija jer se elektrane tako velike snage, 20 MW električne energije i toplinskog učinka 35 MW, ne isplate graditi. Boje se čak da Hrvatske šume nemaju dovoljno drvne sječke, a nije im pogodno ni mjesto kraj budućeg sportsko-rekreacijskog centra uz jezero. Goran Slipac, direktor HEP-OIE, s druge strane tvrdi da se u izgradnju koja se planira već nekoliko godina, krenulo jer je sadašnji sustav grijanja građana dugoročno neodrživ. Zvonimir Preveden, bivši dugogodišnji direktor austrijskog Kohlbach Holdinga koji je prije nekoliko godina za Poslovni dnevnik govorio o neisplativosti velikih elektrana na biomasu, danas kaže da o projektu BE-TO Velika Gorica nema nikakvih službenih informacija ni podataka. O projektu je čuo neslužbeno, jer se građani okupljeni u Akciji za Turopolje pozivaju na njegov prijašnji intervju i to iz “druge ruke” u neformalnom razgovoru s poznanikom iz Hrvatske.

“Nedvojbeno je da se kogeneracijska postrojenja na bazi energenta biomasa isplate samo ako se i struja i toplina koriste, odnosno prodaju po tržišnim cijenama. Za to postoje i detaljno dokumentirani primjeri”, rekao je Preveden. Na osnovu podataka koje je dobio od naše redakcije kaže da može kao sličan, skoro isti, primjer navesti kogeneracijsko postrojenje za grijanje austrijskog grada Lienza, veličinom nalik Velikoj Gorici. To je glavni grad austrijske savezne pokrajine Istočni Tirol, industrijski i turistički centar na granici prema sjevernoj Italiji. Poznat je po cijelogodišnjem turizmu jer uz planinski turizam na Dolomitima imaju i turizam na divljim tokovima rijeka te vrlo razvijen ljetni turizam. Preveden se odmah ograđuje te kaže kako nije uspoređivao buduću BE-TO u Velikoj Gorici s postrojenjem u austrijskog gradiću koji je financirala i izgradila njihova elektroprivreda u suradnji s gradom. Postrojenje u Lienzu u pogonu je više od deset godina, i na zadovoljstvo vlasnika i korisnika radi s dobiti. Preveden nikako ne bi htio da se Velika Gorica uspoređuje s ovim austrijskim gradom jer je riječ o sasvim drugačijim tehničkim rješenjima. Primjer je, kaže, naveo samo zbog slične veličine gradova. Osim toga, uz kotlove na biomasu, Lienz ima i sunčane kolektore.

Zona Štuki

Grije 6000 stanova
Zona Štuki-istok bila je jedina moguća lokacija za izgradnju buduće BE-TO bioelektrane-toplane u okolici grada. Njezina gradnja planira se od 2012. do 2014. godine. Toplinska energija grijala bi polovicu od 6000 stanova u Velikoj Gorici i više javnih zgrada.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Tko se je imalo šetao šumama mogao je vidjeti mnoštvo oborenih stabala čija drvna masa propada neiskorištena.Takav luksuz u ovim vremenima je nedopustiv.Skupljanje drnog odpada može biti unosniji posao od skupljanja plastičnih boca.Kada će u Hrvatskoj proraditi uz ekološku i druga pamet.Kad netko umire od gladi ne može gledati na to da li je kruh svjež ili je ne daj bože od jučer nego samo da li je još uvijek uporaban za jelo?!

Da iz ovoga baš i nebi ispalo nešto dobro za okoliš,,,,sjeća šume ,što bi više naštetilo okolišu

Ova snaga spada već u termoelektranu i trebalo bi dnevno 40kamiona drvne mase,također ako grad uspije recikrilati otpad cca 2 do 3 kamiona dnevno ,,,,,to ispada 2 megavata ,,,i tako u više gradova ili možda poduzeća koji imaju nus proizvod biljnu masu ,tj pilane,,,,

New Report

Close