Unatoč preuzimanju Droge Atlantic lani povećao dobit

Autor: Snježana Vujisić Sardelić , 24. veljača 2011. u 22:00

Rastu prihoda prošle godine najviše je pridonijela divizija Sportske i aktivne prehrane, koja je prodaja porasla za 12,9 posto

Zbog toga što je Droga Kolinska preuzeta krajem studenog 2010., nije bilo moguće konsolidirati njezine rezultate u račun dobiti i gubitka Atlantic Grupe, no zajednički prihod dviju kompanije u 2010. iznosio je 4,5 milijarde kuna. Od toga je Atlantic uprihodio 2,3 milijarde kuna.

Iako mehanički zbroj prihoda ne pokazuje pravo stanje jer će se s uključivanjem sinergijskih efekata i knjiženjem duga za 2011. ono drastično promjeniti, ipak pokazuje kako bi rezultatski mogao izgledati spoj dviju tvrtki. Tako, recimo, u toj novoj kombinaciji, hrvatsko tržište u Atlantic Grupi sudjeluje s 30%, Srbija s 24% postaje drugo, a Slovenija s 13% treće tržište po veličini. Na regiju u cjelini odnosi se oko 82% ukupnih prihoda od prodaje. Atlantic je, inače, lani uspio imati rast prihoda od 3,6 posto u odnosu na 2009., dok je dobit unatoč dvjema akvizicijama, porasla je 10 posto na 106,8 milijuna kuna. Iz kompanije su priopćili da su rastu prihoda 2010. godini najviše pridonijele divizije Sportska i aktivna prehrana i Pharma. Prvoj je prodaja rasla 12,9 posto, dok je u diviziji Pharma prodaja imala rast od 9,8 posto. Njemačka je lani ostala najveće inozemno tržište, a najveći je rast prodaje, uz slovensko tržište koje je gotovo udvostručilo prihode od prodaje, ostvaren u Italiji s 15 posto. Vlastite robne marke sudjeluju u prodaji s 41 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 40 posto, Farmacia s 11 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine osam posto prodaje.“Iznimno smo zadovoljni činjenicom da je Atlantic Grupa, uz pojačan fokus na segment preuzimanja i spajanja, ponovno ispunila najavljena očekivanja rasta prihoda i profitabilnosti unatoč i dalje vrlo nepovoljnim makroekonomskim uvjetima u realnom sektoru. U 2011. fokusirat ćemo se na brzu i efikasnu integraciju DK u sustav Atlantic Grupe i ostvarivanje zacrtanih sinergija. Posebna pozornost bit će na organskom rastu naših proizvodnih kategorija i jačanju regionalne distribucije, upravljanju troškovima, likvidnošću i ispunjavanju postojećih financijskih obveza”, komentirao je rezultate predsjednik Uprave Emil Tedeschi.

Dokapitalizacija

Ulazak EBRD-a
Uz uspješnu akviziciju Droge Kolinske, Atlantic Grupa je prošle godine od Badela 1862 preuzela i Kalničke vode. Istodobno je, prije formalnog preuzimanja DK-e, Atlantic prošao i dokapitalizaciju koja je izmijenila vlasničku strukturu kompanije pa se u njoj sada nalazi i Europska banka za obnovu i razvoj, dok je udio Emila Tedeschija pao na oko 50-tak posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close