U pripremi izrada nacionalne strategije inovacija do 2020.

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2012. u 22:00

U radnoj skupini za izradu strategije sudjeluju i predstavnici HUP-a

U pripremi je izrada Nacionalne strategije inovacija RH 2013. – 2020. Nositelj projekta je Ministarstvo gospodarstva, a glavni partner na projektu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Projekt će se provoditi uz savjetodavnu potporu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a uključit će sve sudionike koji sudjeluju u definiranju i provođenju inovacijske strategije: državna tijela, znanstvene organizacije, predstavnike gospodarstva i regionalnog razvoja.

Jedan od ključnih problema u Hrvatskoj je nedovoljan stupanj uporabe inovacija i znanstvenih rezultata u razvoju gospodarstva. Osnovni zaključci trenutnoga stanja: nepostojanje cjelovite i općeprihvaćene strategije inovacija u Hrvatskoj. Jedini dokument koji je povezan s inovacijama je MZOS dokument Znanstvena i tehnologijska politika RH 2006. – 2010. i akcijski plan ZiT 2007. – 2010.; Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta do sada nisu intenzivnije surađivali na unapređivanju inovacija. Inovacijska strategija poduprijet će gospodarski razvoj, socijalno blagostanje i održivost okoliša kao nacionalnog prioriteta. Upravljanje inovacijama provodi se u okviru različitih institucija i poslovnih subjekata, a često uz potporu inozemnih partnera u realizaciji pojedinih projekata (svjetska banka, OECD, EU) Kako bi se pojedinačne aktivnosti koje provode sudionici provedbe inovacijske politike dodatno koordinirale, uskladile i osnažile, nužno je predložiti i usvojiti “Nacionalnu strategiju inovacija u RH 2013. – 2020”. Dugoročan i krajnji cilj projekta je definiranje nacionalnoga inovacijskog sustava s ulogama ključnih sudionika i glavnim aspektima razvoja i provođenja inovacijske politike u od 2013. do 2020. uz naglasak na povezanost i potporu inovacija razvoju i rastu ključnih gospodarskih sektora. Projekt će se provoditi u trogodišnjem razdoblju, od 2012. do 2014. godine, a operativni plan aktivnosti koje će se realizirati u 2013. i 2014. definirat će se akcijskim planom 2013. – 2014. U radnoj skupini za izradu strategije inovacije sudjeluju i predstavnici HUP-a Sanja Smoljak Katić i Dario Gavranović.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Super. Tko ce to napisati? u spomenutim ministartvima ne postoji nijedna osoba koja je makar vidjela ako ne i ucestvovala u pisanju i komercilaizaciji patenta, proprietarne tehnologije….nastat ce stupidni tekst cija je izrada gubljenje vremena.

New Report

Close