Todorićevi kombinati i dalje u gubitku, ali rastu investicije i prihodi od prodaje

Autor: Božica Babić , 03. studeni 2014. u 09:37
PIK-ovi koncerna Agrokor ukupno su ostvarili rast prihoda za 298 milijuna kuna/FOTOLIA

Među Agrokorovim tvrtkama Ledo za devet mjeseci ostvario najveću dobit, a Belje najveći rast prihoda.

Belje i PIK Vinkovci bilježe rast prihoda dok su Ledo i Vupik iskazali negativan trend u svojim financijskim izvješćima u prva tri kvartala 2014. naspram učinka iz istog razdoblja 2013.

Zbroje li se konkretni podaci za sve četiri poljoprivredno-prehrambene uzdanice iz koncerna Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića proizlazi da je njihov skupni rezultat ipak u visokom plusu koji je na kraju ovoga rujna u odnosu na prošlogodišnji donio rast prihoda za 298 milijuna kuna, na 3,88 milijardi kuna.

Mliječni rekord
Najveći financijski iskorak vezan je uz poslovanje Belja koje je između dva rujna svoj prihod uvećalo za 249 milijuna kuna. Međutim, premda se dogodio zapažen skok u prihodima beljski kombinat je i ovogodišnji rujan zaključio uz gubitak i to u visini od gotovo 42 milijuna kuna, što je značajno više nego lani kada je minus iznosio 23 milijuna kuna. Uprava koju vodi Dalibor Poznić ne iznosi što je konkretan razlog takvim trendovima u proteklom razdoblju, tek navodi kako je konačno završena izgradnja svih svinjogojskih farmi pa ih Belje sada ukupno ima deset, od kojih četiri služe za tov svinja, a ostale su reproduktivne kako za vlastiti uzgoj tako i za opskrbu kooperanata.
 

Tijekom prva tri kvartala u klaonice je s Belja isporučeno 181.760 svinja i 14.644 grla tovne junadi. Uprava Belja hvali se i podatkom o godišnjoj proizvodnji mlijeka po grlu od 9815 litara što je oko 50 posto bolje od ukupna hrvatskog prosjeka. Proizvedeno je ukupno 21,1 milijun litara mlijeka koje je uglavnom završilo u vlastitoj proizvodnji sira.Ledu je pak između dva rujna prihod pao za 80 milijuna kuna, na 1,69 milijardi kuna. Glavni uzroci, ocjenjuju u toj kompaniji, kišna su godina i recesija. Iako je grupa Sladoled zabilježila pad prihoda od osam posto i dalje u konsolidiranom prihodu drži udjel od 51 posto, iznose i ističu kako je grupa Smrznute hrane istodobno ostvarila rast prihoda. U proteklim mjesecima tvrtka je obogatila asortiman i na tržište plasirala više od 90 novih proizvoda. Ledo je unutar spomenute četiri kompanije jedini ostvario dobit, iznosila je 189 milijuna kuna što je za šest posto manje nego lani u istom razdoblju.

Pikovi u minusu
Gubitak su iskazala oba poljoprivredna kombinata, s tim da je Vupikov iznosio 16 milijuna kuna što je gotovo identično minusu iskazanom za prvih devet mjeseci 2013. dok je PIK Vinkovci svoj prošlogodišnji gubitak od 8,7 milijuna smanjio na 3,4 milijuna u ovom rujnu. Vinkovčani su unatoč iskazanom gubitku svoj prihod u odnosu na lani povećali za 139 milijuna, odnosno oko 17 posto. Odradili su i 12 milijuna kuna investicija, a najavljuju još ulaganja radi veće efikasnosti i volumena.Iako je rashode na godišnjoj razini srezao za 2,84 posto, a prihod od prodaje povećao za 3,24 posto Vupik je rujan zaključio uz gubitak. Manji rashodi rezultat su optimizacije ulaganja u poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju.

Kraće kadrovske liste

Zaposlenost smanjena za 190 osoba

I kadrovske liste Agrokorovih kompanija zapljusnuo je val promjena između ovoga i lanjskoga rujna. Belje je tako broj zaposlenih smanjilo sa 2020 na 1850, a Vupik sa 579 na 489 radnika. Paralelno je Ledo zaposlenost povećao za 43 osobe, a PIK Vinkovci za 27. Ukupnost svih tih brojki kaže da je u godinu dana broj radnika u ove četiri tvrtke smanjen sa 5714 na 5524 zaposlenika.  

Komentari (6)
Pogledajte sve

@paor, kakva je dionicarska struktura u Belju? Nisam spekulant, pratim samo njegove investicije, konkretno u Belju. Ono sto tamo radi je impozantno, cak sam citao i jednu reportazu u njemackim gospodarskim novinama o Belju.

Kod g. Todorića jedino cijenim i skidam kapu što se uopće bakće sa poljoprivredom, to mu vjerovatno nije trebalo u životu.
A što se tiče Belja, javi se kad podigneš dividendu…

Ljudi po njemu pljuju uglavnom zbog nsdaleko poznatog hrvatskog jala…ali brojke ne lazu..npr PiK Vrbovec je od 200 mil kn prihoda pod njim narastao do giganta od 2 mlrd kuna!

Tako je, sve je to napuhano, mos mislit!? Umjesto da nasi proizvodjaci mlijeka odu kod njega i vide na licu mjesta, kako se postizu iznadprosjecni rezulatati, oni ce radije proizvoditi, 6000-6500 litara mlijeka po kravi i trazit od drzave pomoc, radi nelojane konkurencije. Mogu otici i u PIK Vinkovce da vide, kako se moze proizvesti vise luka po hektaru nego u Nizozemskoj ili da pogledaju svinjogojske farme ili staklenike za proizvodnju rajcica.
Da g. Todorica nema, trebalo bi ga izmisliti. Ako ne vjerujete, pitajte ljude po Slavoniji, sto misle o g. Todoricu. Tko je uopce pametan htio uci u Vupik, Belje, PIK Vinkovce ili PIK Vrbovec, najlakse je iz udobne fotelje po svemu izliti fekalije.

New Report

Close