Tele2 bi radije zadržao harač nego ulagao u LTE

Autor: Bernard Ivezić , 02. travanj 2012. u 22:00

Tele2 navodno potiho odustao od podrške HT-u i Vipnetu jer zadržavanjem harača štedi 40 mil. kuna

Dok se Hrvatski telekom i Vipnet natječu oko ulaganja u LTE, iščekujući da Vlada 1. svibnja ukine mobilni harač i otvori put novom investicijskom valu, u branši se komentira da se Tele2 predomislio i da je protiv tog plana. Štoviše, navodno je već našao i PR agenciju koja bi trebala odraditi lobiranje. Do sada su tri operatera zajednički od Vlade tražila da ukine mobilni harač u zamjenu za investicije. Predložili su da umjesto harača plate 300 milijuna kuna za digitalnu dividendu, odnosno frekvencije oslobođene gašenjem analogne televizije, nakon čega bi mogli pokrenuti veća ulaganja u LTE i time ući u nekoliko milijardi kuna teške investicije. No Tele2 je ostao jedini operater koji nije najavio i predstavio svoju LTE mrežu i usluge, već je deklarativno naveo da je zainteresiran i da želi investirati “kada i ako se dogodi raspisivanje koncesija”.

Poriču lobiranje
Prema informacijama iz branše, trećemu mobilnom operateru više se isplati platiti svoj dio od 60 milijuna kuna mobilnog harača u idućih godinu dana nego u ovom trenutku za 100 milijuna kuna kupiti svoj dio frekvencija digitalne dividende i potom dodatno uložiti u vlastitu LTE mrežu. Iako smo ih to pitali, u Tele2 taj argument nisu komentirali. Umjesto toga istaknuli su da nisu angažirali agenciju za lobiranje te da nije točno da nisu sudjelovali u javnoj raspravi telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a o frekvencijama za LTE. “Tele2 je sudjelovao u javnoj raspravi i naši su komentari javni i uvijek su i bili javni”, kaže Valentina Junaci, voditeljica odnosa s javnošću Tele2. Ti pak komentari idu u prilog informacijama koje smo dobili iz branše jer Tele2 piše da početak korištenja digitalne dividende ne može biti objektivno i kvalitetno proveden ove godine. “Iskustva drugih zemalja Europske unije govore u prilog tezi kako dodjela spektra koji ne može komercijalno biti iskorišten ne pridonosi razvoju tržišta, a time se sredstva koja su mogla biti uložena u razvoj zamrzavaju na određeno vrijeme”, argumentira Tele2. HT i Vipnet za razliku od Tele2 i dalje naglašavaju da su spremni ulagati. Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a, ogradio se od komentara ovog slučaja. “HT je već zadovoljio sve uvjete te smo bili i ostajemo predani investiranju”, ističe Mudrinić. Dodaje da će ulaganja u LTE povući i daljnje investicije u optiku te da je riječ o investicijskom valu koji će uključiti i kooperante koji zapošljavaju više od 3000 radnika.

Prihod države
U Vipnetu, kojim upravlja Mladen Pejković, također ne žele govoriti o stavu Tele2. Ističu da se destruktivni porez koji nije u skladu s europskim razmišljanjima treba što prije zamijeniti naplatom koncesije za spektar digitalne dividende, bez obzira što spektar nije raspoloživ. “Zalažemo se za način dodjele koji će to osigurati u kraćim rokovima jer bi tako operateri pomogli državnom proračunu u ovoj teškoj situaciji, ali bi istodobno mogli početi s planovima za realizaciju državne i europske strategije razvoja bežičnoga brzog interneta”, zaključuju u Vipnetu.

Krenuo LTE

HT i Vipnet objavili cjenike usluga
Ivica Mudrinić u ponedjeljak je najavio početak prodaje usluga na mreži 4G. “Nove usluge traže veće brzine i niže jedinične cijene čemu je HT kvalitetno odgovorio”, kaže Mudrinić. U HT-u navode da je njihova ponuda namijenjena poslovnim ljudima i studentima. U Vipnetu kažu da su uz puštanje novih LTE usluga omogućili korisnicima do kraja lipnja njihovo besplatno korištenje. Objavili su i gdje je dostupna ta mreža – u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vlada trba zauzeti čvrsti stav i nedozvoliti operaterima da se pogađaju na ovaj ili onaj naćin, več da postupe po zakonu iustevu RH, Jer nažalost ovoj našaoj privredno osakačenoj državi, dođe ko hoće i kako on to želi i radi šta hoće i šta ga je volja, ali uglavno na štetu sustava i građana. A naša vlada prošla i sadašnja nezna ili se neželi uhvatiit u koštac sa takvim “gigantima-ulagaćima” u dragu nam krvlju iznjedrenu Hrvatsku.nažalost od tih svih bajnih ulagača u našu državu i biznis mi smo kao građani a i države u velikom gubitku a takozvani veliki ulagaći u našu hr, privredu veliki bogataši a prodaju nam ZARAK, vlada neželi osnovati, stručne radne grupe koje če se znati nositi sa pojedinim velikim menandžerima i korporacijama koje izbjegavaju sve mogueće zakone i doslovce se bogate na ovoj našoj dragoj Hrvatskoj zemli,zdravi i budni bili.

New Report

Close