Sutkinja odbila zahtjev za Kolakušićevim izuzećem

Autor: Suzana Varošanec , 02. rujan 2013. u 21:40
Mislav Kolakušić; Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Donesena je odluka da se odbijaju prijedlozi za izuzeće suca Mislava Kolakušića koje su podnijeli prošlog tjedna Dalekovod i Industrogradnja.

Predsjednica Trgovačkog suda u Zagrebu Nada Nekić Plevko danas je u poslijepodnevnim satima donijela odluku da se odbijaju prijedlozi za izuzeće suca Mislava Kolakušića koje su podnijeli prošlog tjedna Dalekovod i Industrogradnja.

Potvrdili su to Poslovnom dnevniku iz odvjetničkih krugova oba predstečajna dužnika, a prema istim izvorima sutrašnji dan, pošto se dobro prouče navedena rješenja, bit će ključan za odluke kompanija što će dalje poduzeti.

Dok iz Industrogradnje doznajemo da postoji samo jedna opcija, a to je da već sutra tijekom dana podnesu zahtjev sudu da se u njihovom slučaju predstečajne nagodbe nastavi postupati u skladu s odlukom Ustavnog suda (koji je ukinuo mogućnost zastoja postupka), te će drugim riječima zatražiti da njihovu žalbu Trgovački sud u Zagrebu pošalje na Visoki trgovački sud, u slučaju Dalekovoda postoje navodno dvije opcije. Ili će sudac Kolakušić u skladu s odlukom Ustavnog suda zakazati  ročište radi sklapanja nagodbe ili će eventualno odbiti nagodbu kao nedopuštenu, što je inače bila njegova prva odluka u bilo kojim predstečajnim predmetima (doneseno u slučaju Industrogradnje).

Predsjednica suda je navodno još u petak povodom navedenih zahtjeva za izuzećem suca zatražila njegovo očitovanje, što joj je i bila obveza napraviti. Danas tijekom prijepodneva, kako tvrde pouzdani izvori, predsjednica suda još nije dobila očitovanje suca, pa je za očekivati s obzirom na odluku da se zahtjevi odbijaju, da je to očitovanje dobila u poslijepodnevnim satima.

Pitanje je što je sudac Kolakušić naveo u svom očitovanju te je li i zatražio da mu se ne uzimaju spisi na kojima je počeo raditi, ili je to bila samostalna odluka predsjednice suda. Prema pravničkim izvorima koji nisu vezani uz navedene kompanije navodno je razlog odbijanja zahtjeva za izuzeće upravo to što se sudac Kolakušić upustio u meritorno rješavanje tih spisa, da bi navodno iz razloga ekonomičnosti bilo neoportuno uzimati ih iz njegovog rada. Neslužbeno se priča da se oko svega toga na sudu odigravala prava utakmica i da je sucu bilo stalo da ih zadrži u svojem radu. U prvim reakcijama izvan kruga ovih kompanija može se čuti komentar da je zapravo odluka predsjednice jedina pravilna, jer bi u suprotnom slučaju na isti način svaki sudac mogao doći do svojevrsnih 'privilegija' da bude lišen rada na nekim predmetima.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Sve su to špekulantske igre,napiši nešto neargumentirano da bi srušio vrijednost dionica.

ja i dalje drukam da onaj iznad nasih sudova nastavi rasciscavat kriminal

Nije mi jasno tko postavlja suce kada su nakon toga nedodirljivi pa makar oboljeli od psihičkih ili kakvih drugih bolesti, oni ostaju suci do smrti kao i papa.

Ako je ovo izneseno u clanku tocno onda znaci da Sud nije pokleknuo pred Linicem (za razliku od Ustavnog koji je donio najgore moguce Rjesenje i sve ostavio otvorenim) ili Predsjednica Suda nije imala izbora jer niti jedan sudac nije htio preuzeti slucaj i prostituirati se Linicu.

New Report

Close