Softveraši detaljno češljaju velike tvrtke

Autor: Bernard Ivezić , 11. listopad 2012. u 22:00
Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska/PXL

Čak 37 posto velikih korisnika nedavno je prošlo revizije softverske imovine, ističe Ivan Maglić, direktor regionalnog ureda Gartnera.

Prodavači softvera zbog krize su snažnije pritisnuli velike kompanije te u njima češće provode revizije softverske imovine kako bi pronašli one koji prijavljuju manje softverskih licencija nego ih koriste, izjavio je Ivan Maglić, direktor regionalnog ureda Gartnera na okruglom stolu o upravljanju softverskom imovinom što ga je organizirala tvrtka Perpetuum Mobile.

Logičan potez

"Gartner je došao do podatka da je čak 37 posto velikih korisnika, koji najviše prate ovo područje, prošlo nedavno takvu reviziju i da se taj postotak zbog krize povećava", kaže Maglić.Pojašnjava da je to logičan potez najvećih softverskih tvrtki koji pokušavaju zadržati volumene prodaje od prije krize. No navodi da to predstavlja rizik za velike kompanije jer su kazne za korištenje nelegalnog softvera do pet godina zatvora i 100.000 kuna, i to ne računajući naknadu štete koju može tražiti softverska tvrtka.U branši ovo pitanje nerado komentiraju. Jedan stručnjak za softverske licencije kazao je tek da je to legitimna ugovorna mogućnost koju imaju proizvođači softvera. Ostali sudionici okruglog stola, direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković, direktor Oraclea Hrvatska Marin Tadić i direktor Perpetuum Mobilea Blerim Sela, također to nisu komentirali. Štoviše, Sela za razliku od Maglića smatra da je veći problem to što tvrtke kupuju više licencija nego ih trebaju. "Uvjeren sam da u velikim kompanijama koja imaju više od 500 računala upravljanje softverskom imovinom može donijeti uštede od 20 do 30 posto, a i više ako uračunamo pravnu sigurnost, odnosno kazne koje se time izbjegavaju", kaže Sela.

Poslovna etika

Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, kaže da upravljanje softverskom imovinom ne smanjuje samo pravni rizik, već i poslovni. "Tvrtke na taj način imaju točne i aktualne informacije o tome kakav softver koriste pa smanjuju rizik od toga da koriste maliciozan softver", kaže Vidaković. Marin Tadić, direktor Oraclea Hrvatska, izjavio je da Oracle prijavu stvarnog broja licenciranog softvera smatra odrazom etike poslovanja. Navodi da Oracleov softver svi mogu skinuti s interneta, ali da stoga kompanija očekuje da ga se prijavi, odnosno legalizira. "Ipak ima slučajeva kao kod jedne velike kompanije kojoj je 'core' sustav zbog neregistrirane aplikacije dnevno gubio na performansama pet posto, što se otkrilo tek nakon što su nas pozvali u pomoć", kaže Tadić. Da ovo nije usamljen slučaj pokazuje istraživanje udruženja BSA koje je na anketi 1500 tvrtki u Hrvatskoj došlo do podatka da gotovo polovica direktora nema informaciju o softveru s kojim rade.

Komentirajte prvi

New Report

Close