Šerić: HEP-u slijede važni pregovori s Marubenijem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. rujan 2014. u 14:50
Tomislav Šerić, predsjednik uprave HEP-a. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Tomislav Šerić izjavio je danas kako HEP-u s japanskom tvrtkom Marubeni slijede važni pregovori oko ugovora za izgradnju i upravljanje termoelektranom Plomin C te da će sve ovisiti o cijeni.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Tomislav Šerić izjavio je danas kako HEP-u s japanskom tvrtkom Marubeni slijede važni pregovori oko ugovora za izgradnju i upravljanje termoelektranom Plomin C te da će sve ovisiti o cijeni.

"Naravno sada nam slijede teški pregovori, jako bitni pregovori, sve će ovisiti o cijeni, tako da je sljedeće razdoblje jako bitno", izjavio je Šerić odgovarajući na pitanja novinara nakon okruglog stola "Hrvatski pokretači rasta" u organizaciji magazina Banka.

HEP je danas objavio da je japanski Marubeni izabran za preferentnog ponuditelja za realizaciju projekta izgradnje i upravljanja termoelektranom Plomin C. U HEP-u očekuju da bi finalni pregovori s tom tvrtkom trebali biti dovršeni do kraja godine, a kako bi se početkom 2015. potpisao ugovor s japanskim partnerom ili odustalo od te ponude i krenulo u pregovore s drugim, odnosno trećim ponuditeljem.

HEP je krajem travnja u procesu odabira strateškog partnera za TE Plomin C zaprimio tri ponude, a u drugoj fazi odabira ponuditelja prvorangirani je Marubeni, drugorangirani konzorcij Abeinsa i Daewoo, dok je trećerangirani ponuditelj Edison.

"Mislim da je to veliki uspjeh. Imati tri ponuditelja na takvom velikom projektu daju ozbiljnost samog projekta, a i nama otvara nekakve dodatne opcije, dakle bitno je imati konkurenciju", kazao je Šerić. Objašnjava kako činjenica da HEP ima tri ponuditelja znači da se, ako ne postignu dogovor s prvim, mogu okrenuti drugom ponuditelju.

Projekt Plomin C, čija procijenjena vrijednost premašuje 800 milijuna eura, obuhvaća izgradnju zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin, a predviđena snaga novog bloka je 500 MW. U HEP-u početak radova na izgradnji Plomina C predviđaju tijekom 2015., a puštanje u pogon 2019. godine.

Šerić na upite novinara nije htio detaljnije komentirati medijske napise o smjeni direktorice HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP-ODS) Ljiljane Čule.

"Ne bi htio puno komentirati taj dio. Što se tiče gospođe Čule, Uprava je donijela odluke koje je donijela i zasad bih se zadržao na tome", kazao je Šerić, odgovarajući na pitanje o smjeni Čule i je li točno da je zaposlila nekoliko članova svoje obitelji u HEP-u.

Na upite o sumnjama u nepotizam u HEP-u i hoće li se ići u reviziju zapošljavanja, s obzirom da se Čule povezuje i sa zapošljavanjem jedne osobe s lažnom diplomom, Šerić kaže kako je uvjeren da će se pokazati da je sve u redu.

Mediji su prije nekoliko dana objavili kako u Upravi HEP-a Čule smatraju odgovornom zbog sporog reagiranja u slučaju lažne diplome Valtera Krizmanića, bivšeg direktora Elektroistre, koji je dobio otkaz, a današnji Večernji list prenosi kako zaposlenici HEP-a tvrde da su na intervenciju Čule u HEP-u zaposleni i njezin sin i kći te snaha i zet.

Po pisanju Večernjeg lista, Uprava HEP-a jučer poslijepodne odlučila je dati suglasnost skupštini HEP-ODS-a za smjenu Ljiljane Čule s mjesta direktorice HEP-ODS-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

AKO OVO NE USPIJE U NAŠOJ BANANA DRŽAVI TO BI STVARNO ONDA BILO PRESTRAŠNO!

” Optuženi za podmićivanje političara

Marubeni korporacija u Hrvatsku dolazi s hipotekom podmićivanja političara. Prema informacijama sa stranice američkog FBI-a, američko je pravosuđe je ove godine osudilo Marubeni zato što su podmitili visokorangiranog parlamentarnog zastupnika u Indoneziji, te visokorangiranog direktora Indonezijske državne energetske kompanije kako bi dobili posao vrijedan 118 milijuna dolara. Kompanija je na sudu priznala krivnju, nagodila se da će platiti 88 milijuna dolara kazne i obvezala se provoditi antikorupcijski program. Početkom 2012. godine Marubeni se nagodio s američkim istražiteljima i platio 54,6 milijuna kazne zbog pokušaja podmićivanja političara u Nigeriji kako bi gradnju LNG terminala na otoku Bonny.” Iz JL!

New Report

Close