Japanski Marubeni preferentni ponuditelj za TE Plomin C

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. rujan 2014. u 12:50
Plomisnki zaljev i termoelektrarna Plomin. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Japanski Marubeni izabran je za preferentnog ponuditelja za realizaciju projekta izgradnje i upravljanja termoelektranom Plomin C, a u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) očekuju da bi finalni pregovori s Marubenijem trebali biti dovršeni do kraja godine.

 Japanski Marubeni izabran je za preferentnog ponuditelja za realizaciju projekta izgradnje i upravljanja termoelektranom Plomin C, a u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) očekuju da bi finalni pregovori s Marubenijem trebali biti dovršeni do kraja godine.

U procesu odabira strateškog partnera za izgradnju i upravljanje TE Plominom C HEP je krajem travnja zaprimio tri ponude, a utvrđivanjem rang-liste dovršena je druga faza odabira partnera. Nakon Marubenija, drugorangirana na listi je ponuda konzorcija tvrtki Abeinsa i Daewoo, dok je trećerangirani ponuditelj Edison, objavili su iz HEP-a na današnjem brifingu s novinarima.

Finalni pregovori s Marubenijem, čiji je glavni isporučitelj opreme i radova francuski Alstrom, time i formalno započinju i očekuje se da bi trebali trajati do kraja ove godine. Tako bi se početkom 2015. godine ili potpisao ugovor s japanskim partnerom ili odustalo od te ponude i krenulo u pregovore s drugim, odnosno trećim ponuditeljem, pojašnjavaju iz HEP-a.

Projekt Plomin C obuhvaća izgradnju zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin, a predviđena snaga novog bloka je 500 MW. U HEP-u početak radova na izgradnji Plomina C predviđaju tijekom 2015. godine, a puštanje u pogon 2019. godine.

Vrijednost ovog projekta premašuje 800 milijuna eura, a u HEP-u kažu kako je s obzirom na tako visok iznos velik uspjeh što su dobili tri kvalitetne ponude. U njihovom rangiranju odlučivali su i tehnički i financijski detalji ponuda, a za Marubeni je prevagnuo i tehnički i ekonomski element ponude, kao i njezina kompleksnost, kažu u HEP-u.

Ipak, sada slijedi najvažniji dio procesa odabira partnera za Plomin C – 'fino podešavanje' ponude odnosno pregovori u kojima će se dogovarati pojedini detalji.

Marubenija će financijski pratiti jedna od dviju japanskih razvojnih banaka, što će biti prvi put da jedna velika financijska institucija s Dalekog Istoka financira projekt u Hrvatskoj. U te svrhe provest će se due dilligence HEP-a, ali i financijska analiza države, kažu u HEP-u te ističu da to predstavlja veliku priliku za cijelu zemlju.

Takve financijske institucije obično ne ulaze na neko tržište samo zbog jednog projekta, pa je u tome velik potencijal da im se pokaže gdje bi japanski investitori još mogli plasirati svoj novac u Hrvatskoj, naglašavaju iz HEP-a.

Dodaju kako i Marubeni već na svojoj listi dobavljača opreme ima niz hrvatskih tvrtki, koje će financijski pratiti hrvatske komercijalne banke i HBOR.

Komentirajte prvi

New Report

Close