Rockwool i službeno otvoren

Autor: Darko Bičak , 26. lipanj 2012. u 22:00

Prošlo je sedam godina otkako je danska Rockwool grupa započela “greenfield” investiciju u Istri

Iako radi već četiri godine, Rockwoolova tvornica kamene vune u istarskom gradiću Pićanu, vrijedna više od 100 milijuna eura, tek je u utorak službeno puštena u pogon. Naime, Rockwool je krajem travnja dobio uporabnu dozvolu od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Prije toga je tvornica u ožujku uspješno prošla tehnički pregled. Tako su sedam godina nakon što je danska Rockwool grupa započela “greenfield” investiciju u jednu od najboljih tvornica unutar ove grupe konačno završene birokratske zavrzlame koje su tvrtki onemogućavale stabilan rad i proizvodnju.

Uporabna dozvola
“Ova dozvola još je jedna potvrda da naša tvornica radi sukladno zakonima i propisima poštujući visoke standarde zaštite ljudskog zdravlja i okoliša”, komentirala je Anđelka Toto-Ormuž, voditeljica korporativnih poslova Rockwoola u Hrvatskoj. Iako je tvornica sve vrijeme radila u skladu s vrlo strogim propisima i poštovala visoke standarde zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, nije mogla ishoditi uporabnu dozvolu bez izgrađene pristupne ceste, duljine 400 metara. Podsjetimo, bila je to ugovorna obveza općine Pićan, koju nije htjela ispoštovati zbog pobune ekoloških udruga i mještana zbog navodnog zagađivanja okoliša. Nakon toga su svoj blagoslov projektu povukli i lokalni političari, i u samom Pićanu, ali i na razini Istarske županije. Tek nakon aktivnog uključenja Vlade krajem prošle godine izgrađena je sporna cesta, čime je bila otklonjena i posljednja birokratska prepreka. Felix Guerin, direktor tvornice, prisjetio se da su čitavo vrijeme bili pod stalnim nadzorom inspekcija, lokalne zajednice i medija. “Katkad nam je bilo teško raditi u takvim uvjetima, ali to nas je dodatno poticalo da ostvarujemo izvrsne rezultate. Smatramo da ova investicija neupitno pridonosi gospodarskom razvoju Hrvatske jer predstavlja model izlaska iz krize – u tvornicu je uloženo više od 100 milijuna eura stranoga kapitala, zapošljava više od 400 radnika, koristi hrvatski kamen kao sirovinu, a više od 90 posto proizvodnje odlazi u izvoz”, kazao je Guerin. U proteklih sedam godina Danci su u ovaj projekt uložili ukupno 104 milijuna eura, a država im je pomogla s još 22 milijuna kuna raznih olakšica i potpora. Pristupnu je cestu trebala sagraditi lokalna samouprava, a kad oni to nisu htjeli, navodeći da Rockwool uništava zdravlje ljudi, tu je obvezu 2001. na sebe preuzela država, više ili manje pod pritiskom Bruxellesa i Danske, tadašnje predsjedateljice EU. Tada se spominjala čak i mogućnost odlaska Rockwoola iz Hrvatske koja bi morala platiti visoke penale zbog toga. Danci su u Istru došli 2005. kad je potpisan predugovor s općinom Pićan, a nešto poslije osnovana je i tvrtka Rockwool Adriatic.

Sudski spor
Dvije godine poslije sagrađena je tvornica koja je u kolovozu 2008. počela s probnim radom. Kad je početkom 2009. započet tehnički pregled objekta, ustanovilo se da tvornica nema odgovarajuću pristupnu cestu, što je proceduru za izdavanje uporabne dozvole zaustavilo za iduće tri godine. Unatoč dobivanju uporabne dozvole ekološke udruge i lokalni aktivisti i dalje su u sporu s Rockwoolom te će pravdu potražiti na sudu. Od danske tvrtke se zahtijeva da ugradi specijalne ekološke filtere, a u tvornici kamene vune istodobno tvrde da već imaju tehnologiju prema najvišim europskim standardima.

Komentirajte prvi

New Report

Close