Rast neto dobiti Janafa za 11,3 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. srpanj 2013. u 16:15
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Jadranski naftovod (Janaf) je u prvom polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 40,4 milijuna kuna, što je 11,3 posto veća neto dobit nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Janafa koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

Jadranski naftovod (Janaf) je u prvom polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 40,4 milijuna kuna, što je 11,3 posto veća neto dobit nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Janafa koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi Janafa u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 228,4 milijuna kuna, što je porast za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a 11,9 posto više od plana.

Istodobno su ukupni rashodi, koji su iznosili 177,9 milijuna kuna, u odnosu na prvo lanjsko polugodište porasli za 3,8 posto, a u odnosu na plan za 5,9 posto.

Rezultat ostvarenih ukupnih prihoda i rashoda je bruto dobit od 50,5 milijuna kuna, što je 11,3 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Rast ukupnih prihoda iz Janafa objašnjavaju većim ostvarenjem prihoda od prodaje.

Po podacima iz šestomjesečnog izvješća, Janaf je u tom razdoblju ostvario poslovne prihode u iznosu od 216,5 milijuna kuna, što je za 7,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a 9,6 posto više od planiranih prihoda.

Pritom su prihodi od prodaje u zemlji porasli za 7,8 posto, na 104,9 milijuna kuna, dok su znatnije, za 32,1 posto, porasli prihodi od prodaje u inozemstvu koji su iznosili 108,4 milijuna kuna.

Temeljne djelatnosti Janafa su transport nafte te skladištenje nafte i naftnih derivata i prihodi od tih su djelatnosti u prvom polugodištu iznosili 212 milijuna kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje porast za 19,1 posto, a 9,2 posto više od plana.

Glavnina tih prihoda, ili iznos od 142,3 milijuna kuna, odnosi se na prihode od transporta nafte.

Cjevovodima Janafa je u prvih šest mjeseci transportirano ukupno 2,7 milijuna tona nafte, što je 29,1 posto više nego u istom razdoblju lani. No, pritom iz Janafa napominju kako je u te količine uključeno i 346 tisuća tona temeljem ugovorne klauzule "puno za prazno".

Krajem lipnja ukupna vrijednost fakturiranih ulaganja Janafa u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu iznosila je 105 milijuna kuna, a financirana su iz vlastitih novčanih sredstava.

Ukupni pak ugovoreni, a neizvršeni radovi i usluge iznose 207,2 milijuna kuna.

Istovremeno, u ovoj su godini ugovorena ulaganja u ukupnom iznosu od 144,2 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na dogradnju spremničkog prostora na Terminalu Žitnjak za potrebe HANDA-e, navode uz ostalo iz Janafa.

Komentirajte prvi

New Report

Close