Radnici ispod minimalca, a Mundusove tvrtke u plusu

Autor: Biserka Ranogajec , 06. siječanj 2010. u 22:00

Iz Uprave odgovaraju da sindikat vodi hajku, da je organizacija poslovanja stvar tvrtke te da se plaće redovito isplaćuju 20 godina

Industrija namještaja Mundus na svojoj adresi u Varaždinu ima registrirano deset svojih tvrtki koje ostvaruju i raspoređuju dobit. Unatoč tome, Mundus ne plaća doprinose za socijalno osiguranje, plaće se isplaćuju u iznosima manjim od minimalnih, uvjeti rada su katastrofalni i radi se bez grijanja, kategorički tvrdi Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata (RIS).

Niska dobit
Miličić već mjesecima različitim načinima, pa i otvorenim pismom, upozorava Nadzorni odbor i direktore povezanih društava o nepravilnostima u ovome nekoć značajnom proizvođaču koji zapošljava 451 radnika. Umjesto odgovora na konkretne upite Uprava se Miličiću posredno javila putem Samostalnog sindikata drvne i papirne industrije Hrvatske (SSDIPH). U pismu, odaslanom s adrese Mundusa, stoji kako je poznata situacija u prerađivačkoj industriji, a posebice u drvnoj. Nadalje kaže se da je samo u drvnoj industriji od ljeta bez posla ostalo 7000 ljudi, a destruktivno djelovanje Miličića čini direktnu štetu tvrtki i radnicima koji eventualno mogu ostati bez posla.Rudolf Levanić, dugogodišnji direktor i sadašnji predsjednik NO, smatra da se vodi hajka Miličićevog sindikata koji se bori za svoje članove. Registrirane tvrtke Mundusa, kaže Levanić, stvar su organizacije poslovanja, a zaposleni primaju redovito plaće koje nisu kasnile 20 godina. Prema izvješću sa Zagrebačke burze Mundus d.d. i njegovih na burzi pobrojanih 5 društava (VTS, MTS, Trgovina, Transport i usluge i Varaždinska tvornica tapeciranog namještaja) ostvarilo je za devet mjeseci 2009. doista 2000 kuna dobiti, za razliku od lanjskih 15.000 kuna u istom razdoblju. Najveći dioničari godinama su bila trojica rukovoditelja još iz prošlog sustava koji izmjenjuju članstva. Sadašnji predsjednik NO Levanić bio je direktor Mundusa kad je u njemu radilo i 1300 zaposlenih, dok je predsjednik Uprave Josip Košćak, a član Josip Ivanuša. Oni su do 2007. bili i prva tri dioničara, Levanić sa 13%, a druga dvojica sa po 12%. No godinu dana kasnije vlasnička struktura se mijenja jer na prvo mjesto izbija s 15% dionica Dražan Bilokapić. Na Skupštini dioničara u rujnu 2009. Miroslav Zečić, jedan od predstavnika dioničara, zatražio je uvid u izvješća povezanih društava te popis imovine što mu je tada bilo uskraćeno.

Odmaralište državi
Naime, Mundus raspolaže s objektima i zemljištem u Varaždinu površine od 155.000 četvornih metara, dok je nekadašnje odmaralište u Makarskoj preuzela država zbog dugova, smatra Miličić.

Struktura

Jedna adresa i 10 društava
Mundus d.d. osnivač je 9 tvrtki d.o.o. na istoj adresi u Varaždinu, prema podacima sudskog registra. To su Mundus Stručni poslovi, Mundus Varaždinska tvornica stolaca, Mundus Trgovina, Mundus Transporti i usluge, Mundus MTS, Varaždinska tvornica namještaja, Varaždinska tvornica tapeciranog namještaja, Mundus VTS proizvodnja i opremanje te posljednja Topola, osnovana lani u rujnu.

Komentirajte prvi

New Report

Close