Privremeno zapošljava tek trećina tvrtki

Autor: Biserka Ranogajec , 04. ožujak 2009. u 22:00

U europskoj autoindustriji prvi su otpušteni zaposleni preko agencija

Iako dvije trećine tvrtki zna što je leasing radnika, upravo ih toliki broj nikada nije imao iskustva s privremenim zapošljavanjem, podaci su istraživanja Poslovnog savjetnika provedenog s konzultantskom tvrtkom Proago u prvoj polovici veljače na uzorku od 253 ispitanika. Isto tako 91 posto ispitanih nije nikada bilo privremeno zaposleno preko neke od agencija, a s njima nije surađivalo 71 posto ispitanih.

Ipak ih je 38% odgovorilo kako je to puno bolja opcija za poslodavce od radnika, a i dobra prilika za radnike početnike (27%) te dobar posao za sezonce (14%). Nadalje, više od trećine ispitanih ne zna jesu li radnici na leasing zakinuti za svoja osnovna prava, dok ih približno isti broj smatra da su zakinuti. Oni koju su privremeno zapošljavali najviše su surađivali s agencijom Adecco (9%), Dekra (3%) te Trenkwalder i Smart – Flex (2%). Oko 13% imalo je dobra iskustva, 11% tako-tako, 4% loša, a nikakva ostali. U Hrvatskoj su se tek od 2003. godine počele osnivati posebne agencije za privremeno zapošljavanje, rekao je Dario Pajtak, direktor tog sektora u Dekri, dodavši da se fleksibilnim vidom zapošljavanja koriste svjetske kompanije pa su, primjerice, u automobilskoj industriji prvo dobili otkaze zaposleni preko agencija. U Europi privremeno na određeno vrijeme radi puno ljudi, ali preko agencija oko 1,8% zaposlenih, najviše u Velikoj Britaniji oko 5%, a u Hrvatskoj to je tek 0,2%. Pajtak procjenjuje da mjesečno preko agencije u nas radi od 2,5 do 3 tisuće ljudi, i to onih s nižom stručnom spremom. U 2009. u Dekru se prijavilo od 10 do 20% više radnika nego u prvim mjesecima lani.

Eurostat

Nizozemska prednjači
Prema podacima Eurostata za treće tromjesečje 2008., Nizozemska ima najviše privremeno zaposlenih u ukupnom broju, njih 47%. Slijede Velika Britanija, Švedska i Njemačka s udjelom od 25%.

Hrvatska bez podataka
Za Hrvatsku nema podataka, ali prema onima iz drugog tromjesečja to je 8,7%, isto koliko imaju Slovenija i Poljska.

Komentirajte prvi

New Report

Close