PPD Grupa najveći pojedinačni dioničar Luke Ploče sa 16,52 posto udjela

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2014. u 17:01
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prvo plinarsko društvo, odnosno PPD Grupa postala je najveći pojedinačni vlasnik Luke Ploče u kojoj ima 16,52 posto udjela, objavljeno je danas iz PPD-a.

Prvo plinarsko društvo, odnosno PPD Grupa postala je najveći pojedinačni vlasnik Luke Ploče u kojoj ima 16,52 posto udjela, objavljeno je danas iz PPD-a.

Uz priopćenje PPD-a, o promjenama u vlasničkoj strukturi izvijestili su i iz Luke Ploče u dvije objave putem Zagrebačke burze.

PPD Grupa je, naime, na javnoj dražbi putem Zagrebačke burze, održanoj 17. listopada, stekla 63.411 dionicu odnosno 14,9919 posto dionica Luke Ploče.

Na toj je javnoj dražbi PPD Grupa kupila tri od ukupno četiri ponuđena dionička paketa Luke Ploče i time stekla 14,99 posto udjela, navode iz PPD Grupe, dodajući kako ih je na toj javnoj dražbi u svojstvu brokera zastupala Hypo Alpe-Adria-Bank.

Dodatnih 1,53 posto udjela PPD Grupa je stekla kupovinom 6.480 dionica Luke Ploče putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze, navodi se u priopćenju PPD Grupe.

Pritom se ne iznose vrijednosti tih transakcija, no iz ranije objavljenih podataka o javnoj dražbi te o trgovanju na Zagrebačkoj burzi može se izračunati da je PPD Grupa 16,52 posto udjela u Luci Ploče platila nešto više od 42,5 milijuna kuna. Naime, prema podacima s javne dražbe 63.411 dionica Luke Ploče, koje su kupljene preko Hypo banke, plaćeno je 38,48 milijuna kuna, a 21. listopada u blok transakciji je prodano 6.480 dionica Luke Ploče, po cijeni od 630 kuna po dionici, čime je ostvareno oko 4,08 milijuna kuna prometa.

Iz PPD Grupe ističu da je odluka o ulasku u vlasničku strukturu Luke Ploče uvelike potaknuta i nedavno potpisanim potkoncesijskim ugovorom između PPD Grupe i Luke Ploče, čime su ostvareni preduvjeti za izgradnju terminala ukapljenog naftnog plina (UNP) u Luci Ploče, što je investicija vrijedna 25 milijuna eura.

UNP terminal će Hrvatskoj, ali i regiji, otvoriti pristup UNP-u iz drugih izvora, a sama diversifikacija dobave ukapljenog naftnog plina svakako će doprinijeti daljnjem razvoju tržišta i sigurnosti opskrbe plinom, navodi se u priopćenju.

"S obzirom da strategija budućeg poslovanja PPD Grupe predviđa širenje poslovanja na različita područja energetskog sektora, kao i na druga tržišta regije, PPD Grupa u Luci Ploče vidi značajnu perspektivu za daljnji rast i razvoj sinergijskog poslovanja", zaključuje se u priopćenju PPD Grupe.

Tvrtke u sastavu PPD Grupe nastupaju na tržištima prirodnog plina, električne energije i informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Komentirajte prvi

New Report

Close