Potencijal koji Hrvatska mora i može vrlo dobro iskoristiti

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2012. u 22:01
Naglasak je svakako na kvalitetnoj pripremi projekta, to je ujedno i najvažnija faza u smislu kreiranja projektnog zadatka

Iako je većina hotelskih kapaciteta smještena na obali, posebnu grupu zauzimaju hoteli u gradovima smješteni u centrima.

Budući da je danas stupanj osviještenosti o potrebi realizacije ušteda energije znatno veći nego prijašnjih godina, potrebno je razviti najbolje načine za uštedu energije i njezino racionalno korištenje te se koncentrirati na kvalitetne i učinkovite mjere i alate. Hrvatskoj je prioritet usmjeriti se na javni sektor koji će pokazati pozitivan primjer i kriterije energetske učinkovitosti. Velik postotak tzv. javnih objekata u privatnom vlasništvu odnosi se na sektor turizma i sektor proizvodnje. Energetska učinkovitost u turizmu bila je jedna od tema o kojoj se raspravljalo na 15. kongresu hotelijera Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) održanom u Zagrebu 21. i 22. studenoga 2012. u okviru panela "Zeleni turizam – energetska učinkovitost u hotelijerstvu". Panel je u okviru kongresa organiziralo Udruženje poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske UPUHH zajedno s tvrtkama Arhigrupa i IQ Consulting koje su stručnjaci u projektiranju održivog poslovanja i gradnje, EE mjera u javnim objektima s posebnim fokusom na turističke objekte.

Energetski certifikati
Turizam je većinom sezonska djelatnost ovisno o regiji u kojoj se objekti nalaze. I objekti s najduljom sezonom imaju razdoblja kada su vrlo malo popunjeni i potrebna su im velika sredstva za održavanje "hladnog pogona". Kroz udruženja hotelijera UPUHH i OMH (Udruga malih i obiteljskih hotela) odvijaju se edukacijski programi o održivom poslovanju u hotelijerstvu i mogućnosti financiranja projekata koji su već u poodmakloj fazi. U tijeku su i programi energetskog certificiranja svih hotela površine veće od 1000 m2, a u pripremi je i nekolicina novih o provedbi predloženih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti. Proces pojednostavljeno izgleda ovako: kreće se od snimke postojećeg stanja objekata, preko analize svih elemenata od organizacije prostora, uporabljenih građevinskih materijala, sustava svih instalacija i analize količine stvarno utrošene energije i energenata u posljednje tri godine. U završnom izvješću uz izdavanje obveznoga energetskog certifikata nalazi se i prijedlog konkretnih mjera za poboljšanje stanja energetske učinkovitosti objekta. Upravo taj dio provedbe mjera ključan je za stvarne pomake i vidljive uštede. O tome se pripremaju novi edukacijski programi koji za cilj imaju upoznati korisnike s manjim i većim aktivnostima koje svojim svakodnevnim provođenjem za rezultat imaju kumulativne uštede na kraju godine te isto tako otvoriti temu prepoznavanja i odabira pravih mjera za investiranje u tzv. proces prioriteta i studije isplativosti. Naglasak je svakako na kvalitetnoj pripremi projekta, to je ujedno i najvažnija faza u smislu kreiranja projektnog zadatka koji za rezultat treba imati izradu niza optimalno predloženih mjera za baš taj objekt – usporedili bismo to sa šivanjem odijela po mjeri: od analize trenutačnih cijena energenata do načina eksploatacije te održavanja objekta.

Samo takav pristup može dati kvalitetan rezultat s kombinacijom kratkoročnih i dugoročnih mjera. Realiziranih primjera za sada je malo, no ipak novootvoreni rekonstruirani hotel Laguna Parentium u Poreču u vlasništvu Lukšić grupe najnoviji je dobar primjer "brownfield" investicije sa "zelenim dispozitivima". Dobra arhitektura i oblikovanje trebali bi i u praksi postati nedjeljivi dio projektiranih mjera energetske učinkovitosti. Hotelijeri sada imaju priliku u okviru provedbe mjera energetske učinkovitosti dobiti kvalitetne projekte rekonstrukcije dijela ili čitavog objekta. Iako je većina hotelskih kapaciteta smještena na obali, posebnu grupu zauzimaju hoteli u gradovima smješteni u gradskim jezgrama. Zahvati rekonstrukcije na takvim objektima postaju sve zahtjevniji zbog uvjeta koji su im kao interpolacija između postojećih objekata postavljeni. Primjerice, zagrebački hotel Palace, koji se nalazi u samom centru Donjeg grada, suočava se s izazovom kako provesti energetske mjere na pročelju poput zamjena postojeće stolarije jer se objekt nalazi pod zaštitom, pa bi takva zamjena iznimno poskupjela čitavu investiciju. Na takvim projektima najbolje dolazi do izražaja umijeće i stručnost multidisciplinarnoga projektnog tima da u danim ograničavajućim uvjetima ostvare maksimum za vlasnika i korisnika objekta, iznad svega uz poštovanje duha mjesta tzv. genius loci.

Fondovi Europske unije
Kako se bliži trenutak ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ozbiljan je zadatak pred hotelijerima da skupe sve svoje ideje i potrebe vezane za izgradnju potrebne infrastrukture za realizaciju mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te da ih što jasnije prenesu i zainteresiraju nadležnim tijelima lokalne samouprave koja mogu biti jedan od nositelja projekata, koji će za svoju realizaciju iskoristiti sredstva iz fondova Europske unije. Put izgleda dugačak, ali je izgledan i mnogo je toga u našim rukama. Stoga je važno nastaviti s edukacijom u turističkom sektoru te informiranjem o svim mogućnostima financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Svi mjerodavni su pozvani da se uključe – od stručnih projektnih timova do specijalista koji se bave pripremom projekata za financiranje iz fondova Europske unije.

Maja Kuzmanović, suosnivačica tvrtke Arhigrupa
Ivana Ostoić, osnivačica tvrtke IQ Consulting

Komentirajte prvi

New Report

Close